Un fost deputat crede că Ilan Șor încearcă să atragă Moldova în război
Fostul deputat al Partidului Comunist, lider al Partidului Stângii Europene, care locuiește în Germania, Grigori Petrenko consideră că oligarhul fugar Ilan Șor încearcă să atragă Moldova în război.

După cum a relatat Infotag, Petrenko a scris despre acest lucru pe rețelele de socializare, transmite Știri.md.
„Declarațiile lui Șor la întâlnirea grupării sale de crimă organizată de la Moscova (6 iulie) despre necesitatea abandonării neutralității și aderării la OTSC sunt o modalitate directă de a trage Moldova în război. Șor înțelege perfect că mercenarii săi din așa-numitul «Pobeda» nu vor avea voie să participe la alegeri, adevărata miză urmând să fie pusă pe alți participanți la cursa electorală. Prin urmare, „Victorie” este transformat într-o poveste de groază, împotriva căreia Tarlev, Voronin, Furtună și o serie de alți bursieri vor părea destul de civilizați și ușor de acceptat”, a remarcat Petrenko.
Petrenko a atras atenția asupra faptului că „radicalizarea mesajului electoral al lui Șor se întâmplă cu participarea și sprijinul oficial al reprezentanților conducerii ruse... (ceea ce) contrazice poziția oficială a Federației Ruse”.
„Și acesta este cel mai interesant lucru. Sprijinul reprezentanților oficiali ai Federației Ruse pentru refuzul neutralității de către Moldova contrazice, de asemenea, principiile Tratatului de bază dintre Federația Rusă și Moldova și Acordurile OSCE de la Istanbul din 1999: „Fiecare stat are, de asemenea, dreptul la neutralitate. Fiecare stat participant va respecta drepturile tuturor celorlalți în această privință”. Permiteți-mi să vă reamintesc că în iulie 2024, Lavrov a declarat: „Moldova are sprijinul Rusiei în consolidarea statutului de neutralitate permanentă a republicii”. Ce s-a întâmplat pe parcursul anului? Sau este doar o improvizație a lui Șor, care s-a lăsat dus de OTSC?”, s-a indignat politicianul.
Potrivit acestuia, această situație ar trebui să atragă atenția Ministerului de Externe al Republicii Moldova, care ar trebui „să-l întrebe pe ambasadorul rus ce s-a schimbat în poziția Rusiei la acest subiect”.