Un expert constituțional explică data când pot avea loc anticipatele
Maia Sandu poate dizolva Parlamentul la 31 mai, chiar a doua zi după expirarea stării de urgență. Cel puțin asta spun experții în drept constituțional.
Acum, totul depinde de Curtea Constituțională și dacă aceasta va anula starea de urgență, așa cum au cerut câțiva deputați. În funcție de decizia Înaltei Curți, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc la mijlocul sau la sfârșit de vară, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.
Potrivit expertului Teo Cîrnaț, președintele nu poate dizolva legislativul pe perioada stării de urgență, adică până la 30 mai. Iar dacă măsura va fi declarată neconstituțională, așa cum au cerut câțiva deputați, atunci decretul poate fi semnat mai înainte.
TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Și undeva pe 31 mai, dacă nu se introduce din nou starea de urgență, atunci președintele s-ar putea să adopte acest decret”.
Teo Cîrnaț susține că doar Maia Sandu poate stabili data scrutinului parlamentar. Totuși, legea spune că, acesta trebuie să aibă loc nu mai degrabă de două luni din ziua în care a fost dizolvat parlamentul și nu mai târziu de trei luni.
TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „Ceea ce înseamnă că, dacă dizolvăm Parlamentul, undeva pe 1 iunie, alegerile parlamentare anticipate s-ar putea să aibă loc undeva pe 10-15 august, dar dacă noi anulăm starea de urgență acum în luna aprilie s-ar putea ca alegerile să fie către sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie”.
Cât ține de intenția socialiștilor de a iniția procedura de demitere a celor trei judecători care i-au dat mână liberă Maiei Sandu pentru a dizolva Parlamentul, expertul susține că proiectul va suferi un fiasco. Magistrații sunt independenți și pot fi eliberați din funcție doar de către plenul Curții Constituționale. Parlamentul poate atrage la răspundere disciplinară doar pe acei judecători pe care i-a numit.
TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: „De exemplu, numai în raport cu Domnica Manole. Dar în raport cu domnul Roșca sau cu Liuba Șova, sau Sergiu Țurcan, inițiativa trebuie să parvină de la Guvern sau de la Consiliul Suprem al magistraturii”.
Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea parlamentului. Votul magistraților a fost la limită.
Trei din cei cinci judecători au votat pentru, iar doi împotrivă. Decizia a stârnit un val de critici și a împărțit în două clasa politică.
În timp ce Maia Sandu și foștii săi colegi au aplaudat-o, majoritatea parlamentară a criticat-o, declarând că judecătorii au uzurpat Curtea Constituțională și cer pedepsirea celor trei magistrați. Înalta Curte susține că este inadmisibilă implicarea politicului în activitatea sa.