main logo
3267

Un apărător al drepturilor omului cere retragerea lui Usatîi din alegeri

Apărătorul drepturilor omului, Pavel Grigorciuc, l-a acuzat pe candidatul la preşedinţie şi preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, de "încălcări grosolane ale Codului electoral", cerând CEC să-l retragă pe Usatîi din alegeri.

Un apărător al drepturilor omului cere retragerea lui Usatîi din alegeriColaj: Știri.md

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, el a declarat că "datele pe care le-a colectat arată că în campania lui Usatîi au fost comise încălcări legate de nedeclararea cheltuielilor de publicitate", transmite Știri.md.

"Astfel, în perioada 24 august - 20 septembrie, au avut loc nouă campanii publicitare de tip banner şi nouă video, care au costat aproximativ 12.000 de euro, conform estimărilor experţilor în domeniul publicităţii. Cu toate acestea, punctul cheie este că o parte semnificativă a acestor cheltuieli nu a fost inclusă în rapoartele financiare prezentate la CEC", a declarat Grigorciuc.

Grigorciuc a subliniat că "în perioada dintre depunerea semnăturilor şi înregistrarea candidaţilor, au fost lansate 4 campanii publicitare de tip banner şi 5 campanii publicitare video".

"Acest lucru s-a întâmplat într-o etapă în care normele stricte privind transparenţa financiară a candidaţilor au început deja. De exemplu, costurile pentru campaniile de bannere au totalizat 5,8 mii de euro. Preţul mediu pentru o mie de impresii pentru reclamele banner în Moldova este de aproximativ 0,2 euro. 

Campaniile de publicitate video pe YouTube au obţinut peste 108.000 de vizualizări, fiecare videoclip obţinând aproximativ 12.000 de vizualizări în mod organic. Celelalte vizualizări au fost plătite din bugetul de publicitate. Preţul mediu per vizualizare (CPV) pentru videoclipuri a fost de 0,03 euro, rezultând costuri totale de 6,2 mii de euro", a declarat activistul.

Potrivit lui Grigorciuc, aceste date nu numai că arată investiţii semnificative în campanii publicitare, dar indică şi faptul că cheltuielile nu au fost reflectate în rapoartele prezentate la CEC. Cheltuielile nedeclarate încalcă cerinţele de transparenţă financiară şi subminează încrederea alegătorilor în proces.

"Insist ca CEC să efectueze un control şi să ia măsuri împotriva rivalului electoral al lui Usatîi", a declarat activistul pentru drepturile omului, menţionând că suma de 20.000 de lei în cheltuieli a fost menţionată o singură dată în rapoartele pentru CEC pe parcursul lunii în cauză.

Grigorciuc consideră că Usatîi este "un candidat tehnic şi un spoiler, al cărui scop principal este să ia voturi de la candidatul opoziţiei capabil să se opună Maiei Sandu".

"În calitate de alegător, am înregistrat deja o plângere împotriva acestor acţiuni ale lui Usatîi la CEC şi cer un proces public", a declarat activistul.

"El a atras atenţia asupra faptului că CEC a eliminat concurenţi pentru abateri mai mici, de exemplu, Marina Tauber (deputat din partea Partidului Şor), care a candidat la funcţia de primar de Bălţi, şi care a fost acuzată de CEC că a distribuit plăcinte susţinătorilor săi."

"Şi în această campanie electorală a existat un precedent cu candidatul Vasile Tarlev. Lui i s-a refuzat înregistrarea în calitate de candidat independent pentru că a condus un partid. CEC l-a pus să colecteze semnături de două ori. Şi abia apoi l-a înregistrat în calitate de concurent. Dar Usatîi este vinovat de mai multe - ascunderea cheltuielilor de campanie, ceea ce este categoric inacceptabil", a conchis Grigorciuc.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării