UE promite Summituri regulate și angajament politic mai profund cu Moldova
UE va accelera și va aprofunda angajamentul politic și de politici cu Moldova, inclusiv prin organizarea periodică a Summiturilor UE-Moldova.

De asemenea, va susține procesul de oferire pentru Moldova a statutului de observator sau asociat în cadrul unor agenții-cheie ale UE, inclusiv Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Agenția Europeană pentru Medicamente și Agenția Europeană de Mediu. Angajamentele se conțin în Declarația comună a primului Summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, care s-a desfășurat vineri la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Republica Moldova și Uniunea Europeană își consolidează cooperarea în domeniul securității, apărării și rezilienței, prin Parteneriatul de Securitate și Apărare. Moldova se angajează să contribuie mai activ la misiunile UE, în timp ce Uniunea oferă sprijin financiar de 60 de milioane de euro în 2025 prin Instrumentul European pentru Pace.
Documentul prevede că UE va continua să sprijine Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice, inclusiv prin echipe de răspuns rapid și sprijin în comunicare strategică. De asemenea, Moldova va coopera cu Agenția Europeană de Apărare și va participa la programe precum Copernicus și Galileo, pentru acces la date spațiale utile în agricultură, siguranță și gestionarea dezastrelor. Va fi consolidat Centrul UE pentru securitate internă și frontieră, iar Moldova va participa la Rețeaua Judiciară Europeană în materie civilă și comercială.
În Declarație se spune că Uniunea Europeană va continua să ofere asistență tehnică pentru implementarea reformelor pe piața energiei și pentru constituirea unor piețe competitive de energie electrică și gaze naturale. Totodată, în cadrul Planului de Creștere, Moldova se angajează să finalizeze construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău până la sfârșitul anului curent, precum și să extindă programul de eco-vouchere pentru a reduce și mai mult facturile la energie electrică și la gaze naturale.
Documentul mai stipulează că UE salută ambiția Moldovei și sprijină toate eforturile în desfășurare pentru aderarea la zona „Roam Like at Home” a UE începând cu 1 ianuarie 2026, sub rezerva unei evaluări pozitive. Comisia Europeană va lansa un instrument bazat pe inteligență artificială pentru a asigura o alinierea rapidă și eficientă la acquisul UE, sprijinind reformele necesare în procesul de aderare al Moldovei.
La fel, Moldova și UE vor lansa o nouă inițiativă – WIFI4Moldova – pentru a oferi acces gratuit la Wi-Fi în clădiri publice și spații publice din zone defavorizate, iar Moldova va lua măsurile necesare pentru a se alinia la Setul de Instrumente UE privind Securitatea 5G, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul Agendei de Reformă.
Moldova și UE se angajează să colaboreze pentru a avansa integrarea țării în Spațiul Feroviar Unic European, în concordanță cu progresele făcute în alinierea la legislația UE, precum și prin dezvoltarea infrastructurii feroviare cu ecartament standard UE, pentru a facilita integrarea progresivă a sistemului feroviar moldovenesc în rețeaua feroviară a UE.
Pe dimensiunea socială, Moldova și Uniunea Europeană salută faptul că Moldova a devenit recent prima țară non-UE care a semnat un Acord de Cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA). Este vorba și despre lansarea Dialogului la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană privind politicile în domeniul muncii, competențelor, educației, incluziunii sociale și protecției copilului, care promovează dezvoltarea socială incluzivă, îmbunătățirea educației și pregătirea forței de muncă.
Documentul mai prevede că Moldova va lansa un program-pilot inspirat de programul UE pentru fructe, legume și lapte în școli, iar UE va sprijini Moldova în avansarea procesului de aderare la Programul „Europa Creativă”, în vederea asocierii provizorii începând cu 1 ianuarie 2026. Totodată, UE urmează să implice Moldova în diverse programe și inițiative europene, inclusiv Uniunea Competențelor, Busola Culturală și Strategia UE privind Echitatea Intergenerațională și sprijină interesul Moldovei de a implementa Garanția Europeană pentru Copii.