main logo
1521

Ucraina, spre un conflict înghețat? Explicațiile unor experți

Rusia speculează ezitarea Statelor Unite, aflate între aspirația pentru pace și realitățile geopolitice. Politologul român Cristian Pîrvulescu atenționează asupra unei posibile schimbări majore în abordarea occidentală privind Ucraina, evocând un plan discutat în cadrul NATO de împărțire a teritoriului ucrainean în zone de control.

Ucraina, spre un conflict înghețat? Explicațiile unor experțiImagine simbol

Totodată, expertul în spațiul Mării Negre Mihai Isac constată că eventuala desfășurare a trupelor europene în Ucraina, în afara umbrelei NATO, semnalează transformarea arhitecturii de securitate pe continent, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Politologul român Cristian Pîrvulescu atrage atenția că în discuțiile recente din cadrul NATO a fost evocată o posibilă împărțire a Ucrainei în „zone de control”, similar situației Germaniei postbelice.

„Asupra acestei formule se lucrează de multă vreme. Ea pleacă de la o declarație a președintelui Emmanuel Macron. La NATO, pe 10 aprilie, s-a propus o formulă pentru Ucraina și e posibilă dislocarea unor forțe franceze și britanice în Ucraina”, spune el.

Totodată, politologul subliniază că lipsa unui armistițiu real blochează progresul de negocieri.

„Avem nevoie de pace și de un armistițiu care nu se reușește să fie încheiat în niciun fel. Putin refuză categoric”, mai spune Pîrvulescu.

În opinia sa, SUA sunt prinse între dorința de stabilitate și nevoia de a-și menține poziția geopolitică. Expertul avertizează despre o posibilă alianță ideologică.

Și expertul în spațiul Mării Negre Mihai Isac a menționat că asistăm la „o strategie nouă ce ar schimba arhitectura de securitate a continentului”, iar trupele dislocate în Ucraina ar fi nu doar franceze sau britanice, ci o coaliție mai largă: Franța, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, cu experiență internațională. Totodată, rolul SUA va rămâne esențial „în logistică și intelligence”.

În ceea ce privește perspectiva unui acord de pace, expertul s-a arătat sceptic.

„Nu vom vedea pace prea curând. E posibil să asistăm la o situație asemănătoare modelului coreean – un conflict înghețat, fără un tratat de pace clar (...) Este clar că e nevoie, poate, și de o lecție de istorie pentru cel care ține acum pârghiile Casei Albe”, a mai precizat Isac.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării