main logo
675

Ucraina, gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor existente

Ucraina își exprimă îngrijorarea față de evoluția situației politice din Republica Moldova.

Ucraina, gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor existenteFoto: unimedia.md

Cu o declarație oficială în acest sens a venit Ministerul ucrainean de Externe, care anunță că Ucraina este gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor existente, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Ca mediator de stat și garant, Ucraina este interesată ca Republica Moldova să fie stabilă, democratică și europeană, gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente.

Invităm forțele politice din Moldova să acționeze în cadrul legal, să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic pentru a evita o luptă pentru putere. Important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea unor interferențe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării.

Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina și un vecin cu care împărtășim interesele comune și un viitor european comun”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina.

Până la această oră mai mulți reprezentanți ai partenerilor externi ai R. Moldova au venit cu declarații.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Secretarul general al Consiliului Europei se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova” și spune că va cere „avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii”.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a scris că PD „trebuie să asigure imediat și pașnic transferul puterii către Parlament și Guvern”.

Și purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.

Scurt, despre ce se întâmplă la Chișinău:

La data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.

Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a anunțat că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.

La data de 9 iunie, CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.

Tot ieri, la Chișinău, au avut loc proteste organizate de Partidul Democrat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării