Ucraina discută cu Ungaria pentru a deschide negocierile de aderare la UE
Ucraina poartă în continuare negocieri cu Ungaria și speră ca, în următoarele săptămâni, să convingă Budapesta să renunțe la opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra Ucrainei pentru integrare europeană, Olga Stefanișina, în contextul anunțului privind o posibilă decuplare a Republici Moldova de Ucraina în procesul de aderare la blocul comunitar.

Olga Stefanișina a efectuat ieri prima sa vizită oficială la Chișinău, unde s-a întâlnit cu omoloaga sa din Republica Moldova, Cristina Gherasimov, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Olga Stefanișina a venit la Chișinău din Ungaria și susține că partea maghiară nu are poziții radicale. Recent, în urma declarației comisarei europene pentru extindere, Marta Kos, precum că Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, Stefanișina a avut o reacție critică. Ea a calificat discuțiile despre o eventuală separare drept neconstructive, subliniind că Ucraina este hotărâtă să găsească o soluție pentru a debloca dialogul cu Budapesta.
„Nu am perceput acea declarație de ieri foarte bine, deoarece eram tocmai în Budapesta, în negocieri cu guvernul ungar cu privire la angajamentul nostru de a face față calendarului pe care ni l-am asumat, calendarului de negocieri. Noi sprijinim Moldova. Ucraina și Republica Moldova merg cot la cot și, sigur, sunt convinsă că împreună noi vom respecta această politică de a fi împreună mai puternici”, a declarat Olga Stefanișina.
„Noi, Moldova, sprijinim și vom continua să sprijinim Ucraina politic, diplomatic și umanitar cu toată determinarea până când o pace justă și durabilă va fi atinsă. Pentru noi, Europa unită este și trebuie să rămână o ancoră a păcii. Este singura cale sigură spre un viitor unde armele tac, iar vocea libertății se aude puternic”, a menționat Cristina Gherasimov.
Precizăm că Republica Moldova și Ucraina au parcurs împreună etapele de până acum în procesul de aderare, fiind tratate ca un tandem. Ucraina a depus cererea în februarie 2022, imediat după invazia rusă, iar țara noastră i-a urmat exemplul.