main logo
1319

Treapiţîn: Problema transnistreană nu trebuie rezolvată cu ajutorul NATO

Încercările de rezolvare a problemei transnistrene prin forţa armelor, în special cu ajutorul trupelor NATO, vor avea ca rezultat "cele mai grave consecinţe negative pentru Moldova şi regiune".

Treapiţîn: Problema transnistreană nu trebuie rezolvată cu ajutorul NATOFoto: novostipmr.com

Potrivit Infotag, o asemenea opinie a fost exprimată marţi de ambasadorul cu misiuni speciale al ministerului de externe al Rusiei, reprezentant special al Federaţiei Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Vitalie Treapiţîn, pentru agenţia Rossia Segodnea, transmite Știri.md.

Potrivit acestuia, "discursurile despre posibila militarizare a Moldovei şi apropierea acesteia, în pofida statutului de neutralitate, de NATO, sunt alarmante".

Diplomatul consideră că "pericolul unei escaladări a conflictului transnistrean rămâne - în aprilie-iunie au fost comise deschis în Transnistria o serie de acte teroriste, ale căror urme, după cum s-a remarcat la Tiraspol, duc în Ucraina".

"În opinia mea, ambele părţi sunt perfect conştiente de pericolele unui scenariu "fierbinte", de o "decongelare" a conflictului. Este important ca şi "jucătorii" externi să realizeze acest lucru, în primul rând, ţările vecine", a deplâns el.

Diplomatul consideră că "nu există alternativă la "Conferinţa permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri a reglementării transnistrene", cunoscută sub numele de formatul de negocieri "5+2", care şi-a demonstrat relevanţa".

"Rămâne singurul mecanism în care există o căutare a unei soluţii paşnice şi cuprinzătoare la acest conflict. Principalul lucru de care este nevoie acum este creşterea dinamicii dialogului bilateral dintre Chişinău şi Tiraspol, pentru a aborda probleme specifice agendei socio-economice şi umanitare în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu toate acestea, există încă probleme cu asta", a spus diplomatul.

Vorbind despre posibilitatea de a evacua sau de a distruge muniţia rusească stocată în depozitele din Cobasna, el a spus că "va deveni posibil să vorbim despre acest lucru în detaliu numai după formarea condiţiilor adecvate, dar până acum acestea nu sunt vizibile".

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării