Traian Băsescu: Opțiunea europeană este vitală pentru Republica Moldova
„Opțiunea europeană este vitală și înseamnă pace, o piață competitivă și șansa de a construi un viitor”, susține fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta recomandă autorităților Republicii Moldova să nu tergiverseze procesul de aderare: „Nu ratați ocazia de a intra în UE și, dacă se poate, nu amânați, nu o legați de știu eu ce problemă transnistreană”, a enunțat Băsescu.
Fiind întrebat ce urmează pentru Republica Moldova, Traian Băsescu a menționat că cele mai importante lucruri sunt referendumul din octombrie 2024 și alegerile prezidențiale, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Potrivit oficialului, referendumul va da direcția țării pentru multă vreme și este un referendum istoric în care românii din Republica Moldova își vor stabili viitorul.
„Pentru cei care se uită și tot așteaptă influența sau apropierea de Rusia, eu le recomand să se uite în Estul Ucrainei, să vadă cum e unde vin rușii. Să se uite în Donbas, în toată regiunea din est să vadă blocuri dărâmate de bombe, să vadă oameni rămași fără case, copii rămași fără părinți și așa mai departe. Asta înseamnă Rusia în regiune în momentul de față. Deci, opțiunea europeană este vitală. Ea înseamnă pace, chiar dacă și destul zbucium, pentru că e o piață competitivă piața Uniunii Europene, dar măcar știi că ai șanse, ai șansa ta să îți construiești singur viitorul”, a menționat Traian Băsescu.
Anterior, fostul președinte al României spunea că regiunea transnistreană ar trebui să fie subiect de negociere internațională, iar recent a dat de înțeles că s-ar putea de aderat la UE și fără stânga Nistrului.
Acum, oficialul susține că, după părerea sa, Republica Moldova are două variante. Una ar fi să-i convingă pe transnistreni că e mai bine în Europa și să vină și ei odată cu țara sau, a doua variantă, să renunțe la regiunea transnistreană.
„Dar este păcat ca Republica Moldova să se oprească în Transnistria. Transnistria și așa este un teritoriu care a fost alocat Republicii Moldova prin decizie administrativă, nu e un teritoriu istoric al Republicii Moldova. Deci aceste două variante sunt. (...) Sfatul meu este: nu ratați ocazia de a intra în UE și, dacă se poate, nu amânați, nu o legați de știu eu ce problemă transnistreană”, a mai spus fostul președinte al României.
Citiți întregul interviu aici.