main logo
1566

Tot mai multe femei din R. Moldova decid să se implice în viața politică

Peste 23.700 de femei au fost înregistrate de organele electorale în calitate de candidate la funcția de primar și consilieră în consiliile locale de nivelul I și II la alegerile din 5 noiembrie 2023.

Tot mai multe femei din R. Moldova decid să se implice în viața politicăFoto: Studio-L

Urmare a scrutinului au fost alese: 215 de primare, ceea ce reprezintă 24% din numărul total al primarilor aleși, 366 de consiliere locale de nivelul II, sau 33,7% din total, 4.126 de consiliere locale de nivelul I, sau peste 41,5% din numărul total al consilierilor de nivelul I, transmite Știri.md cu referire la studio-l.online.

Una dintre aceste femei este și Ludmila Zagoreț, din satul Răscăieți raionul Ștefan Vodă, cea care a câștigat cel de al doilea mandat de primar.

„Din anul 2019 activez în calitate de primar. Am activat la grădiniță timp de 35 de ani în calitate de director. Mă gândeam dacă o să încerc să devin primar o să am posibilitate să fac același lucra care îl fac în grădiniță și în localitate și nu numai, fiindcă suntem două sate unite într-o comună: Satul Răscăieți și satul Răscăieții Noi”, spune Ludmila Zagoreț.

Totodată primarul din Răscăieți spune că e dificil să conduci o comună, fiindcă sunt oameni diferiți.

„Este concurență, locuitorii din fiecare sat au specificul său, au cerințe. Venind în primărie am implementat proiecte. Am îmbunătățit infrastructura la primărie, la casa de cultură, dar m-am gândit că ar trebui să avem activități pentru copii. Am ținut să atrag cât mai mult diaspora. Ei veneau în sat, dar nu aveau ce vedea. De acea am creat o asociație de băștinași. Avem trei ediții din trei ani consecutivi de Zilele Diasporei. Le desfășurăm când diaspora se întoarce acasă, de obicei în august”, povestește Ludmila Zagoreț.

Potrivit celor spuse de primarul localității, deja s-a format o tradiție, băștinașii cunosc despre acest eveniment și se întorc acasă din toate colțurile lumii, dar și din alte localități ale Moldovei.

„Am observat că cu bani puțini poți face niște lucruri frumoase și mai ales dacă atragi locuitorii, atunci oamenii mult mai mult apreciază, mai mult păstrează și mai mult se implică. În așa fel am atras și tineretul la diferite competiții, chiar în primul an de mandat am împodobit bradul cu copii și elevii din sate”, spune Ludmila Zagoreț.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării