Tofan: Noua definiție a trădării de patrie e vagă și deschisă abuzurilor
Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație, asta după ce la sfârșitul lunii mai a fost votat un amendament în acest sens. Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, consideră că noile modificări ar putea duce la probleme ale libertății de exprimare.
„Amendamentul adoptat de Parlament este alarmant. Definiția este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare la adresa dreptului la libertatea de exprimare”, consideră directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, transmite Știri.md.
„Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui să fie protejate în temeiul dreptului internațional. Această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul combaterii influenței străine răuvoitoare”, a mai adăugat acesta.
Astfel, Amnesty International Moldova cere Parlamentului să abroge această legislație și îndeamnă președinta țării, Maia Sandu, să nu o promulge.
„Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restrânge dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele de legalitate, legitimitate, necesitate și proporționalitate prevăzute de legislația internațională privind drepturile omului, precum și conformitatea cu principiul nediscriminării”, spune Tofan.
Amintim că, pe 30 mai curent, a fost votat amendamentul propus de deputatul PAS, Igor Chiriac, care a fost elaborat cu scopul de a consolida cadrul normativ în domeniul asigurării securității statului și de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova.
Astfel, se propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”. Respectiv, se urmărește conferirea acestei norme de incriminare a unei clarități mai bune, prin consfințirea trăsăturilor esențiale ale faptelor infracționale care definesc trădarea de patrie, precum și protejarea valorilor fundamentale existenței statului, care sunt consfințite expres în Constituție.
De asemenea, se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova.