Țîrdea, deranjat de prezența lui Stoianoglo în concluziile raportului
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon urmează să fie audiat în comisia parlamentară de anchetă „laundromat”.
S-a întâmplat la insistențele membrilor comisiei din partea PSRM cu susținerea celor de la ȘOR și Pro Moldova, transmite Știri.md cu referire la punctul.md.
„Punctul pe i” a intrat în posesia înregistrării audio a ședinței Comisiei „Laundromat” care a avut loc cu ușile închise.
Din discuții, se observă cum socialistul Bogdan Țîrdea este cel mai insistent promotor al ideii audierii lui Veaceslav Platon, dar totodată, se arată deranjat de faptul că, în concluziile raportului figurează numele Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.
„Evident că n-am avut posibilitatea să mă implic plenar în activitatea lucrărilor Comisiei, dar iată am văzut evident fugitiv, acest raport și m-au șocat câteva momente care trezesc dubii și care pot deveni chiar subiect de scandal (…).
Noi vedem chiar de la începutul raportului e scris că mai multe instituții și personalități au refuzat să dea curs solicitărilor comisiei. E vorba de Tănase, e vorba de Chetraru, e vorba de președintele Timofti, de foarte multă lume. Am numărat vreo 10-12 persoane, printre care și PG în funcția, Alexandr Stoianglo.
Ce am remarcat eu în acest raport, se deplasează accentele, fiincă esența constă până la urmă în faptul că sunt câteva personalități care au participat nemijlocit în Laundromat (…), căi Usatîi, căi Platon, mai puțin contează, dar ele există.
Totodată, există și factorul politic care s-a implicat cu anumite legi, modificări, inițiative legislative care au permis să nu achităm taxe la stat, să prejudicieze bugetul cu 600 mln dolari, etc. Mă rog, asta ar fi o ipoteză.
Eu am rămas șocat, doamna Grigoriu că la urmă patru pagini din concluzie, din care 2,5 pagini sunt consacre dl. Stoianoglo, eu în general am rămas șocat.
Ce e cu acest Stoianoglo, el e beneficiarul Laundromatului? El este autorul schemei Laundromatului? El a adus personal modificări în câmpul legislativ care au perturbat într-atâta modul în care a funcționat sistemul judecătoresc?
Au perturbat sau a influențat tranzacțiile care s-au produs între anumite state, anumite bănci, sau anumitor actori economici pe care trebuie încă să o demonstrăm.
El a fost un președinte de comisie care a acceptat un amendament venit de la CNA, iar directorul CNA Chetraru a acceptat de la Gofman.
În cadrul fiecării Comisiei parlamentare există un mecanism foarte complex de elaborare a unor proiecte de legi.
Există proiectul de lege, discutarea în comisie, votul în comisie, apoi votul în plen, înainte de votul în plen trebuie să fie aviz de la CNA, PA, SIS, avizul comisiilor parlamentare, și noi toate aceste le omitem, și punem în concluzie că un oarecare președinte de Comisiei fie el și Stoianoglo sau cine ar fi fost el acolo, este nemijlocit principalul vinovat în Laundromat și propunem destituirea lui din funcție”, a declarat el.
În acest context, președinta Comisiei Laundromat a concluzionat faptul că deputatului Bogdan Țîrdea „nu i-a plăcut că noi am atras atenție prea mult, modului de a se comporta față de instituția statului către dl.Stoianoglo”
„Până revine Bogdan, eu înțeleg așa: în concluzie dumnealui nu i-a plăcut că noi am atras atenție prae mult, modului de a se comporta față de instituția statului către dl.Stoianoglo.
În acest sens, eu l-am rugat pe dl. Bogdan să intervină la fel precum a intervit și colegii precum ar fi dl.Cebotari, dl.Ulanov, dl.Alaiba, să intervină cu propriile propuneri”, a declarat ea.
Totodată, Inga Grigoriu a menționat că Comisia poate întocmi o concluzie chiar dacă la audieri nu s-au prezentat mai multe persoane ce au fost invitate, deoarece Comisia a beneficiat de răspunsuri la demersurile solicitate de la mai multe instituții.
În același timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, susține că comisia e limitată în timp și nu poate fi oprit tot și să se amâne comisia.
„Noi invitațiile le-am trimis, oamenii au fost invitați? Au fost invitați! Noi avem un mandat definit în timp și noi nu putem opri tot din cauza că cineva nu a venit. Noi trebuie să ajungem la orele concluziile chiar dacă și ele sunt parțiale.
Dacă nu vine d. Stoianoglo, sau acela sau acela, noi nu putem să oprim tot și să amânăm comisia. (…) Acum despre dl.Platon eu cred că mi-am expus părerea de ce nu trebuie să-l audiem pe Platon”, a declarat Alaiba.
Menționăm că Alexandru Stoianoglo (PDM), Veaceslav Platon și Valentin Cheptene (AMN), în 2010 au votat împotriva proiectului de lege ce prevedea lichidarea judecătoriilor economice, pe când restul deputaților din coaliția de guvernare au votat în favoarea proiectului de lege.