main logo
1582

Termenul-limită de înregistrare la vot pentru cetățenii de peste hotare

Pentru a participa la alegerile prezidenţiale, cetăţenii moldoveni care locuiesc peste hotare trebuie să se înregistreze până la 6 septembrie.

Termenul-limită de înregistrare la vot pentru cetățenii de peste hotareImagine simbol

După cum relatează Infotag, acest lucru a fost anunţat marţi de către preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, transmite Știri.md.

În cadrul evenimentului, ea a prezentat platforma inregistrare.cec.md. Instrumentul este destinat preînregistrării cetăţenilor care locuiesc peste hotare şi doresc să participe la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie.

"Conform legislaţiei, avem trei criterii principale de care se ţine cont atunci când discutăm despre deschiderea secţiilor de votare în străinătate. Primul este numărul de alegători care au participat la alegeri în străinătate în ultimele trei campanii electorale. Acest criteriu a fost, de asemenea, principalul criteriu în formarea bugetului electoral. Atunci când se decide cu privire la deschiderea secţiilor de votare în străinătate, vor fi luate în considerare şi datele furnizate de oficiile consulare ale Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, recomandăm tuturor cetăţenilor să se preînregistreze pe platforma noastră, ceea ce va permite stabilirea numărului şi geografiei secţiilor de votare din străinătate", a declarat Caraman.

Potrivit acesteia, cetăţenii cu drept de vot care doresc să voteze la o secţie de votare din străinătate trebuie să introducă codul IDNP şi data naşterii pentru preînregistrare. De asemenea, aceştia trebuie să selecteze ţara, localitatea şi secţia de votare.

"Cetăţenii care doresc să voteze prin corespondenţă vor parcurge aceleaşi etape de preînregistrare. Aceştia trebuie să îşi furnizeze adresa de domiciliu şi datele de contact. Acest lucru este necesar pentru a determina cine votează prin corespondenţă şi pentru a le verifica identitatea", a declarat preşedinta CEC.

Secretarul de stat al Guvernului, Ana Calinici, a subliniat că preînregistrarea este obligatorie pentru votul prin corespondenţă. Potrivit legii privind votul pilot, adoptată de Parlament, cetăţenii moldoveni cu drept de vot care locuiesc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda, unde cetăţenii moldoveni pot vota prin corespondenţă la viitoarele alegeri

"După ce se vor înregistra, aceştia vor fi obligaţi să semneze o declaraţie de exactitate. Buletinele de vot le vor fi trimise prin poşta diplomatică sau prin poşta obişnuită. Pentru mai multe informaţii, reprezentanţii diasporei pot contacta consulatele moldoveneşti din străinătate sau Biroul pentru Relaţii cu Diaspora", a declarat Caraman.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării