main logo
1177

Sturza: R. Moldova intră într-o perioadă extrem de zbuciumată

Fostul premier Ion Sturza susține că procurorii moldoveni au început a acționa în cazul furtului miliardului, concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și a privatizărilor ilicite.

Sturza: R. Moldova intră într-o perioadă extrem de zbuciumatăFoto: tv8.md

Astfel, Sturza crede că în procuratură apare o ambiție profesională și face referire la cazul procurorului român, Laura Codruță Kovesi, transmite Știri.md

Totodată, ex-premierul spune că procurorii de la noi din țară au acumulat mai multe dovezi despre hoții care acționau fără scrupule și îi vor găsi pe cei care se fac vinovați de furtul miliardului sau privatizările mai multor instituții de stat. 

Cu toate aceste, excepție va face "un cerc foarte restrâns al lui Plahotniuc, 3-4 oameni, toți ceilalți au de pierdut mult", afirmă Sturza. 

În acest context, Ion Sturza se întreabă "Cine e capabil cu autoritatea sa morală să „acopere" această operațiune de amploare?" 

Potrivit lui, Dodon e o parte a vechiului sistem, astfel rămâne doar Maia Sandu și Igor Dodon. 

Mesajul integral al lui Ion Sturza:

Era turbulenței

Republica Moldova intră într-o perioadă extrem de zbuciumată. Cine va

supraviețui?

A venit și timpul decontului pentru mii de foști și actuali politicieni, funcționari de stat, judecători, procurori, dar și mulți

cetățeni de rând. Procurorii moldoveni timid, dar vizibil au început să acționeze în cazul furtului miliardului, concesionării AIC, privatizărilor ilicite. Sub presiunea opiniei publice și din instinct de conservare, politicienii au slăbit baierele justiției. Evident, mulți din ei încă nu au treabă cu dreptatea, vor continua „aucțioanele". Dar intuiesc că cel puțin în procuratură apare o ambiție profesională care, în caz de succes, poate să-i propulseze pe unii „în eternitate". Vezi cazul Codruței Kovesi. În plus, or fi ei cum or fi procurorii moldoveni, dar au acumulat un volum enorm de doveziI! De ce? Pentru că hoții au fost extremi de tupeiști, acționând pe față și fără scrupule. Nu pot să știu despre strategiile procurorilor, dar intuiesc că au început de la „bază" și vor ajunge rapid la cei care „nu au semnat nimic". Cu excepția unui cerc foarte restrâns al domnului Plahotniuc, 3-4 oameni, toți ceilalți au de pierdut mult. Și, în primul rând, libertatea. Deputații, miniștrii, șefii de agenții, conducătorii de întreprinderi de stat care au acționat, semnat, acoperit în schimbul umilitor al plicurilor cu bani repartizate de domnii A, B, C, D(ce coincidența alfabetică de nume). Aceste „plicuri" și alte firimituri reprezentau 2-3% din totalul veniturilor care mergeau direct la Plahotniuc. Există o mare frustrare și ură a „beneficiarilor" față de Plahotniuc. El stă la Miami, iar ei riscă să stea la Cricova, vizavi de faimoasa vinărie. Vorbim de mii(!) de oameni care nu dorm liniștit la Chișinău. Aproape toată “elita" politică, administrativă, juridică, artistică etc. De altă parte, tot de sute de oameni, a avut „grijă" Șor.

Evident, una este un pericol ipotetic și cu totul alta sunt mascații la ușă. În acest proces turbulent sunt implicați rude, prieteni, vecini.

Orgolii, reputație și mulți bani.

Cine e capabil cu autoritatea sa morală să „acopere" această operațiune de amploare? Doar conducerea politică de vârf. Dodon este o parte a vechiului sistem, a beneficiat la greu de el. Pentru el personal e vorba doar de timp.

Rămâne Maia Sandu, asistata de Andrei Năstase. De curajul ei, echilibrul profesional și psihic acum depinde totul. În exclusivitate. Din păcate, echipa ei tânără și lipsită de experiență de viață și profesionalism nu-i este de mare ajutor. Doamna Sandu trebuie să aibă mai multă răbdare și să accepte „altceva” decât propriul orgoliu. Reacțiile de azi la întrebările „incomode” denotă o mare doză de nesiguranță! Să fii „bun și lăudat” e ușor, rău și blamat - mai greu. Dar mult mai sănătos.

P.S. Văd tot mai multe critici care vin din partea presei și societății civile în adresa guvernării. E ceva normal. Luna de miere s-a încheiat. E misiunea lor și în ADN-ul lor (lăsăm la o parte frustrările unora care nu au fost invitați „să guverneze"). Nu trebuie nici să ne mire, dar nici să ne supere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării