main logo
558

Studiu: Candidații la șefia Capitalei care apar cel mai des în știri

Dintre candidaţii la primăria Chişinăului, Andrei Năstase (din partea blocului ACUM) şi Ion Ceban (din partea PSRM) sunt menţionaţi cel mai des în ştirile posturilor de televiziune moldoveneşti.

Studiu: Candidații la șefia Capitalei care apar cel mai des în știriColaj: Știri.md

În acelaşi timp, primul este menţionat mai des în cheie negativă, iar al doilea - în cheie pozitivă. La aceste concluzii au ajuns experţii organizaţiei neguvernamentale WatchDog în urma unui studiu, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul organizaţiei, Valeriu Paşa, a menţionat că, în perioada 23 septembrie - 6 octombrie, au fost monitorizate 10 posturi de televiziune (Moldova 1, Prime TV, RTR, Publika TV, Accent TV, NTV, TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Pro TV).

Potrivit expertului, din numărul total de 786 de menţionări ale candidaţilor în ştiri, 136 se referă la Năstase, 112 - la Ceban, 64 - la candidatul Partidului Liberal, fostul primar Dorin Chirtoacă. Cea mai puţină atenţie îi este acordată lui Sergiu Toma (Partidul Oamenilor Muncii) - de 10 ori, lui Vitalie Marinuţa (Partidul verde Ecologist) şi lui Andrei Donică (care s-a retras deja din cursă) - câte 13 ori.

"În acelaşi timp, Andrei Năstase este lider după numărul de menţionări în cheie negativă (55 ori), iar în cheie pozitivă el a fost menţionat de 13 ori. În cazul lui Ion Ceban situaţia este diametral opusă: de 11 ori în cheie negativă şi de 50 de ori în cheie pozitivă", a remarcat expertul.

El susţine că această situaţie se explică prin faptul că "posturile de televiziune ce aparţin companiei GMG continuă campania de denigrare a imaginii lui Năstase (din 135 de referinţe, 31 sunt la Prime TV şi 23 la Publika TV) şi nu îl ating pe Ion Ceban".

"În acelaşi timp, monitorizarea unor canale TV arată un favoritism evident. Accent TV şi NTV prezintă cel mai mult informaţii pozitive despre Ion Ceban, concentrându-se în principal anume pe acest candidat. Acest lucru se referă şi la RTR, care îl prezintă într-o lumină bună, lăsându-i practic fără atenţie pe ceilalţi candidaţi", a spus Paşa.

În concluzie, el a menţionat că posturile de televiziune "care prezintă informaţii neechilibrate despre candidaţi au ratinguri destul de mari şi au legătură directă cu formarea opiniilor politice a mai mult de jumătate din alegătorii Chişinăului".

"Reflectarea neechilibrată a candidaţilor electorali în presă poate avea o influenţă asupra procesului electoral, a votarea, ceea ce reduce nivelul de libertate şi onestitate la alegerile viitoare", a spus expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării