Structura Guvernului, modificată. Competențe și organigrama Ministerului Energiei
Odată cu învestirea sa, noul Guvern condus de Dorin Recean a venit și cu modificări în structura Executivului.

Astfel, vechiul Minister al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi dezmembrat, iar domeniul ce ține de energetică va reveni noului Minister al Energiei, condus de Victor Parlicov, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.
Potrivit unor proiecte de Hotărâre aflate pe masa Guvernului, noul Minister va avea un efectiv de 60 de persoane, unde vor activa trei secretari de stat, un secretar general și un colegiu. Ministerul va fi înregistrat drept fondator al întreprinderii de stat „Moldelectrica” (n.red. – întreprinderea a fost fondată la 2 octombrie 2000, de către Ministerul Industriei şi Energeticii de atunci). Anual, până la 30 aprilie a fiecărui an, Ministerul Energiei va prezenta rapoarte de activitate către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Ministerul va fi responsabil de următoarele domenii:
- securitate energetică;
- eficiență energetică;
- surse de energie regenerabilă;
- energie electrică;
- energie termică și promovarea cogenerării de înaltă eficiență;
- gaze naturale și produse petroliere;
- tranziție energetică.
În același timp, Guvernul va modifica și vechiul Minister al Economiei, care este redenumit în - „Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării”, condus de către Dumitru Alaiba, și va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul de infrastructură a comunicațiilor. În acest sens, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua și calitatea de fondator a următoarelor structuri:
- Instituția Publică Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112;
- Instituția Publică Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio.
Amintim, la 16 februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Programul de activitate și a acordat vot de încredere noului Guvern condus de Dorin Recean. Potrivit Hotărârii Parlamentului nr.29 din 16 februarie 2023, a fost aprobată lista Ministerelor. Atfel, Guvernul are la dispoziție un termen de 3 luni să reorganizeze structura organelor centrale de specialitate ale administrației publice, conform prevederilor acesteia.