main logo
13013

Stop vot. Câți moldoveni au participat la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din 24 februarie au participat 1.453.013 de cetăţeni ai Republicii Moldova, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale. Anunţul a fost făcut pe 25 februarie de preşedintele Comisiei Electorale Centrale /CEC/, Alina Russu, în cadrul unei conferinţe de presă.

(21:00) Toate secțiile de votare din țară au fost închise. La alegerile parlamentare au votat 1.445.192 de cetățeni, ceea ce constituie aproape jumătate din cetățenii Republicii Moldova.

(20:00) Deși a mai rămas o singură oră până la închiderea secțiilor de votare, nici jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova nu au votat.

Totodată, pe parcursul zilei, Comisia Electorală Centrală a fost sesizată despre câteva situații:

- acțiuni de agitație electorală desfășurate de către concurenții electorali. Amintim că legislația electorală prevede că agitația este admisă inclusiv în ziua alegerilor, cu excepția incintei secției de votare sau a intrării în localul secției de votare. De-a lungul zilei, pe rețelele sociale și în presă s-a scris despre cei 100 de metri până la secția de votare în perimetrul căreia nu s-ar permite agitația electorală, dar amintim că această prevedere a fost anulată.

- transportarea la secțiile de votare a alegătorilor din localitățile din Transnistria.  Legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare. Aceste cazuri urmează a fi documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte și, ulterior, va aduce la cunoștința publicului detalii.

Comisia Electorală Centrală îndeamnă alegătorii care își exercită dreptul la vot în secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului să dea dovadă de calm și răbdare. Membrii birourilor electorale se vor asigura ca fiecare dintre dvs. să-și exercite dreptul la vot.

- acțiuni de corupere a alegătorilor. Acestea se examinează de organele de anchetă, iar în conformitate cu prevederile Codului penal, acestea se pedepsesc cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale (27.500 lei – 42.500 lei) sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4.000  la 6.000 unităţi convenţionale (200.000 lei– 300.000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

(19:00) Până la această oră au votat 1.371.039 de cetățeni.

(18:00) Până la această oră au votat circa 1.298.075 de cetățeni.

(17:00) Au mai rămas 4 ore până la închiderea secțiilor de vot, iar până la această oră au votat 1.217.172 de cetățeni cu drept de vot.

(16:00) Conform datelor prezentate de CEC, circa 1.130.190 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot.

(15:00) Până la această oră au votat 1.027.850 de cetățeni cu drept de vot. Pentru validarea alegerilor nu există prag de participare. Pentru validarea referendumului consultativ pragul de participare este de o treime din alegători.

(14:44) CEC anunță că peste 1 milion de moldoveni au votat până la această oră. Femeile continuă să fie prezente în număr mai mare la vot față de bărbați, iar bătrânii rămân a fi mai activi decât grupurile de tineri.

(13:00) CEC anunță că peste 765.000 de moldoveni au votat până la această oră. Femeile continuă să fie prezente în număr mai mare la vot față de bărbați, iar bătrânii rămân a fi cei mai activi alegători.

(12:00) Circa 594.664 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Totodată, conform datelor CEC, femeile au întrecut bărbații ca număr de alegători ajunși la secțiile de votare.

Totodată, au fost înregistrate trei cazuri în care alegătorii au deteriorat intenționat buletinele de vot, trei cazuri în care simpatizanții au distrus panourile electorale, iar la Ialoveni o persoană a încercat să iasă tot cu ștampila de votare de secția de votare.

(11:00) Până la această oră au votat 402.559 de alegători cu drept de vot.

(10:00) Până la această oră, 232.598 de cetățeni au votat.

Cei mai numeroși la vot sunt cetățenii cu vârstele cuprinse între 56-70 de ani (97.930 de persoane), iar tinerii de până la 25 de ani au fost prezenți într-un număr de doar 11.659.

(09:00) Potrivit tabelului online al Comisiei Electorale Centrale, numărul cetățenilor participanți la alegeri este de 107.220 de cetățeni, sau 3,82% din numărul total de alegători.

Cei mai mulţi votanţi, peste 51%, au fost bărbaţi. Cei mai activi cetăţeni rămân vârstnicii şi cei mai pasivi sunt tinerii de până la 25 de ani.

Potrivit Alinei Russu, președinta CEC, cetățenii de pe teritoriul Republicii Moldova pot vota în baza buletinelor de identitate valabile. Cetățenii din diasporă – în baza pașaportului valabil, transmite IPN.

Se interzice fotografierea buletinelor în cabinele de vot și a listelor electorale. 

Filmarea procesului de votare se permite doar cu acordul președintelui organului electoral. La fel, se interzice scoaterea din secția de votare a buletinului de vot eliberat alegătorului. Este interzisă și agitația electorală în interiorul secției de votare sau la intrarea în secție.

Moldovenii din diasporă pot accesa de pe pagina voteaza.md rubrica diaspora.voteaza.md, unde se pot informa despre cele mai apropiate secții de votare, traseul către ele și care este mai mult sau mai puțin aglomerată.

(08:00) Până la această oră au votat 53.354 de oameni, adică 1.90% din numărul total de alegători.

(07:00) La această oră, toate secțiile de vot din țară au fost deschise.

Comisia Electorală Centrală va afișa, în curând, date privind prezența la vot și rezultate preliminare.

Scrutinul se desfășoară, în premieră, în baza unui sistem electoral mixt, transmite Știri.md.

Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 de parlamentari în circumscripții uninominale.

Tot astăzi, cetățenii vor trebui să decidă dacă participă și la un referendum consultativ. 

Aceștia vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată demite deputații dacă aceștia nu își îndeplinesc obligațiile.

În total, pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, pentru secțiile de votare din țară au fost tipărite circa 12 milioane buletine de vot, iar pentru cele din străinătate - alte 2 milioane de buletine.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării