Stoianoglo: Principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este Plahotniuc
Principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este cetățeanul Vlad Plahotniuc.
Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, transmite Știri.md.
"În urma cercetărilor am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al furtului miliardului este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare.
A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei", a declarat Stoianoglo.
Totodată, procurorul general a menționat că în prezent este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv ale cetățeanului Șor, care până nu demult a fost ”scutit” de vizorul procurorilor.
"A fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea ”furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009-2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani.
Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor. Până în prezent, nici unul dintre episoadele pe care le-am enumerat mai sus, nu au constituit obiectul vreunei investigații, faptele respective, în mod deliberat, fiind acoperite sau cercetate pur formal.
Fără a exagera, în decursul acestui an, pe dosarul vizând ”Frauda bancară” s-a lucrat mai mult decât în ultimii 5 ani cumulativ", a menționat Stoianoglo.
De asemenea, procurorul general a menționat că în anul 2021 va prezenta deznodământul întregii scheme privind frauda bancară.