Stoianoglo: Blocul Alternativa, deschis colaborării cu toate partidele
Fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, unul dintre fondatorii blocului „Alternativa”, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă este pregătită să colaboreze cu toate forțele politice, inclusiv cu unioniștii, pentru a contribui la consolidarea societății din Republica Moldova.

În cadrul unei emisiuni televizate, Stoianoglo a subliniat importanța transcenderii ambițiilor personale și ajungerea la un compromis pentru rezolvarea problemelor statului, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.
„Cele trei partide din bloc și eu suntem complet diferiți, dar avem viziuni comune asupra soluționării problemelor țării. Sunt convins că acest proiect va deveni principala forță politică în viitorul parlament, deoarece PAS a demonstrat incapabilitatea de a îndeplini promisiunile din ultimii aproape patru ani”, a afirmat Stoianoglo.
El a explicat că obiectivele blocului „Alternativa” sunt promovarea intereselor reale ale cetățenilor, punând accent pe nevoile fundamentale ale acestora, cum ar fi pacea, stabilitatea, salariile decente și locurile de muncă în R. Moldova.
Stoianoglo a criticat guvernarea PAS pentru concentrarea pe subiecte de politică externă și integrarea europeană, în detrimentul soluțiilor economice și sociale interne.
„Oamenii vor lucruri concrete: să aibă ce pune pe masă. În schimb, autoritățile PAS le oferă promisiuni legate de integrarea în Uniunea Europeană, dar realitatea este că PIB-ul și exporturile au scăzut, prețurile au crescut, iar inflația a afectat veniturile cetățenilor. Oamenii nu sunt interesați de geopolitică, ci de ce au în frigider”, a spus Stoianoglo.
Referitor la influențele externe asupra alegerilor din Republica Moldova, Stoianoglo a subliniat că este împotriva oricărei ingerințe, considerând că aceasta distorsionează voința cetățenilor. În acest context, el a criticat finanțarea de către USAID a proceselor electorale din țară și a subliniat că intervențiile financiare nu ar trebui să favorizeze un singur candidat, ci să fie reglementate în mod echitabil.
„Dacă vorbim despre mită, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Mecanisme similare au fost folosite și de alte state, dar sub altă formă. Date recente arată că USAID a alocat 22 de milioane de dolari pentru procesele electorale din Moldova, iar 7,5 milioane de dolari au fost alocate înainte de alegerile prezidențiale, promovând un singur candidat. Aceasta nu este o ingerință în procesele electorale?”, se întreabă Stoianoglo.