main logo
3471

Ștefan Gligor spune de ce LOC ar fi părăsit Blocul Împreună

Liderul Partidului Schimbărilor, Ștefan Gligor, susține că „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) a părăsit Blocul „Împreună” din cauza dezacordurilor pe tema cooperării cu partidele oligarhilor fugari Plahotniuc și Șor.

Ștefan Gligor spune de ce LOC ar fi părăsit Blocul ÎmpreunăImagine simbol

După cum a relatat Infotag, Gligor a scris despre acest lucru pe rețelele de socializare. Gligor susține că „în ultimul an, mai multe partide, suspectate în mod rezonabil că ar avea legături cu Plahotniuc, Șor și Platon, au încercat să se alăture blocului”, transmite Știri.md.

„Aceste încercări au fost orchestrate și duse la bun sfârșit de copreședintele LOC, Alexandru Bujorean... În primul rând, vorbim despre fostul Partid Democrat, acum PSDE... În al doilea rând, despre Partidul Național Liberal, un partid mic, aproape inexistent, al cărui președinte interimar este Mihai Severovan, fost membru al consiliului de administrație al Băncii Sociale, controlată de Ilan Șor. Domnul Severovan a fost condamnat pentru participarea la frauda cunoscută sub numele de „furtul miliardului”, pentru prejudicii aduse Băncii Sociale în valoare de peste 126 de milioane de lei...”, susține Gligor.

De asemenea, potrivit acestuia, „din toamna trecută, Igor Grigoriev, anterior asociat cu Igor Dodon și Ilan Șor, s-a alăturat echipei LOC.”

„De asemenea, permiteți-mi să vă reamintesc că la alegerile locale din 2023, LOC l-a nominalizat drept candidat la funcția de primar al orașului Chișinău pe Mihail Bagas, care... a fost intermediarul lui Ilan Șor în spălarea banilor și este în prezent anchetat...”, și-a amintit Gligor.

Politicianul a menționat că „la ultima ședință a Consiliului de Coordonare al Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat asupra extinderii blocului prin includerea PSDE, PNM și CUB”. Iar după ce a fost refuzat, LOC a părăsit blocul.

Gligor a vorbit și despre cooperarea cu PAS în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. 

„Deși Blocul Împreună înțelege necesitatea unirii forțelor cu adevărat proeuropene, în prezent nu există niciun acord, înțelegere sau decizie în acest sens, în primul rând pentru că PAS nu are deschiderea necesară pentru a crea un front proeuropean larg. Pe fondul activării agenților de influență ai serviciilor speciale rusești și al creării a două, posibil trei blocuri electorale proruse, cu roluri bine distribuite și coordonate, ne confruntăm cu un mare pericol. Întrebarea la care trebuie să răspundem ca societate și ca stat este dacă avem suficientă maturitate și inteligență pentru a face față acestor provocări”, a conchis Stefan Gligor.

TVR Moldova a solicitat reacția președintelui Partidului LOC, Alexandru Bujorean, la declarațiile președintelui Partidului Schimbării.

Alexandru Bujorean a calificat afirmațiile lui Ștefan Gligor „drept false și defăimătoare, convenabile actualei puteri”. 

„Regret că fostul coleg de bloc a trecut la atacuri denigratoare. LOC a pledat întotdeauna pentru consolidarea forțelor pro-europene de alternativă și închiderea pe care au manifestat-o unele componente ale Blocului (față de alte parte – n.r.), în favoarea colaborării cu partidul de guvernământ, este unul dintre principalele motive pentru care am ieșit din bloc”, a reacționat Bujorean. 

Luni dimineață, Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și-a anunțat, retragerea din Blocul „Împreună”, din care mai fac parte Platforma DA, Partidul Schimbării și Partidul Verde Ecologist. Potrivit liderului formațiunii, Alexandru Bujorean, LOC va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Blocul, care trebuia să ofere o alternativă reală cetățenilor dezamăgiți de guvernare, a fost transformat într-un instrument politic izolat, unde dialogul și extinderea au fost înlocuite de tergiversare, etichetări și jocuri de culise”, se spune într-un comunicat al partidului.

LOC este al doilea partid care părăsește Blocul „Împreună”. În august 2024, Coaliția Unitate și Bunăstare (CUB) și-a anunța retragerea din alianță după decizia de a nu susține candidatul blocului la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu, și de a înainta propriul candidat - Igor Munteanu. 

În aprilie 2024, blocul politic „Împreună” s-a constituit din patru partide pro-europene - Platforma DA, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor - în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 și a celor parlamentare din septembrie 2025.

Citește și: Blocul Împreună, după retragerea LOC: O decizie dezamăgitoare

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării