main logo
3265

Spînu, către eurosceptici: Unde sunt mai mari pensiile, la Krasnodar sau la Paris?

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că Uniunea Europeană este, în esență, un garant al păcii, iar Republica Moldova se află acum într-o poziție favorabilă pentru a se alinia valorilor și standardelor europene, ce vor contribui la asigurarea securității și stabilității.

Spînu: Unde sunt mai mari pensiile, la Krasnodar sau la Paris?Foto: facebook.com/SpinuAndreiMD

Aceste declarații au fost făcute de vicepremier în cadrul emisiunii NordNewslive, transmite Știri.md.

„În primul rând, Uniunea Europeană înseamnă pace. Este cel mai simplu mesaj. Uniunea Europeană a fost creată după Al Doilea Război Mondial. După Primul și Al Doilea Război Mondial, țările europene au înțeles că așa nu se mai poate, că trebuie să ajungă să se înțeleagă între ele și au creat Uniunea Europeană. De la Al Doilea Război Mondial până în ziua de astăzi, pe continentul european nu a mai fost niciun război și nicio agresiune între țările membre ale Uniunii Europene. Aceasta a fost cea mai lungă perioadă de pace și, fiind membră a Uniunii Europene, Moldova va însemna, în primul rând, pace. Să ne uităm în partea cealaltă. Avem comunitatea statelor independente, CSI – atac în Georgia, război în Nagorno-Karabah, Ucraina atacată, război în Moldova, în Transnistria. Noi, teoretic, suntem membri ai comunității statelor independente, în care marea majoritate, Federația Rusă, fie a atacat, fie a contribuit la diferite conflicte militare. Eu personal nu vreau să trăiesc sau să mă aliniez la o țară care promovează războiul. Eu vreau să trăiesc alături de țările care cred în pace”, susține ministrul.

Andrei Spînu, în cadrul aceleiași emisiuni, a venit cu un mesaj pentru cetățenii sceptici care nu îmbrățișează ideea referendumului și integrării europene a Republicii Moldova. A prezentat un șir de argumente în acest sens și i-a îndemnat pe cei indeciși să se gândească bine până la plebiscitul din 20 octombrie.

„Să spunem clar, bunăstare. Toți vrem drumuri, apeducte, salarii, pensii mai mari. Să vedem unde sunt ele mai mari? În Krasnodar sau în Paris, sau la București? Câți cetățeni, inclusiv de la nord, inclusiv vorbitori de limbă rusă, își fac cetățenie română? De ce? Ca să primească indemnizația pentru copil, ca să poată călători liber în spațiul european, pentru multe alte avantaje. Întrebarea este: Cum tu, pentru tine, alegi să mergi spre țările europene, dar pentru țară ești sceptic? Eu înțeleg că în nord este un suport mai mic pentru integrarea europeană decât în centrul și sudul țării. Este responsabilitatea, inclusiv a dumneavoastră, a președinților de raion, a primarilor, să vorbiți despre asta, pentru că o să veniți și o să solicitați bugete de milioane și știți foarte bine că tot ce s-a făcut în nord, pe proiecte de infrastructură, s-a făcut cu suportul Uniunii Europene. Federația Rusă nu a venit să investească în nord”, a adăugat Andrei Spînu.

La fel, pe data de 20 octombrie, în Republica Moldova vor fi organizate și alegerile prezidențiale. Actualul președinte al țării noastre este Maia Sandu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării