main logo
1290

Sondaj: Igor Dodon și Maia Sandu, favoriți în cursa prezidențială

Circa 22% din respondenții unui sondaj ar vota la alegerile prezidențiale din această toamnă pentru Igor Dodon, iar 10,3% și-ar da votul pentru Maia Sandu.

Sondaj: Igor Dodon și Maia Sandu, favoriți în cursa prezidențialăColaj: știri.md

5,2% din intervievați au numit alți candidați, care au acumulat 1% și mai puțin. Totodată, 14,5% au spus că nu ar vota pe nimeni, iar aproape jumătate nu știu sau nu răspund, transmite Știri.md.

Întrebarea, care a fost una deschisă, se conține în sondajul realizat de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 13-15 martie.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că la sondaj au participat 326 de persoane din 134 de localități, respondenții fiind contactați telefonic.

„Avem un număr destul de mare de indeciși și avem practic doar doi candidați care se evidențiază în această cursă. Ceilalți, după acum am menționat, au 1% sau mai puțin”, a declarat Mihai Bologan.

O altă componentă a cercetării este participarea a 17 experți. Întrebați cine cred că va câștiga scrutinul prezidențial din acest an, 41,2% au răspuns că Igor Dodon, 35,3% au spus că Maia Sandu, iar 5,9% – Andrei Năstase.

Totodată, 5,9% din experți au răspuns că Igor Dodon sau Maia Sandu, iar 11,8% nu știu. Dacă în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ajunge Igor Dodon și Maia Sandu, 64,7% din experți consideră că cele mai multe voturi le-ar obține Igor Dodon, iar 35,3% cred că Maia Sandu.

Dacă duminica viitoare s-ar desfășura alegeri parlamentare anticipate, 21,2% din respondenți ar vota cu Partidul Socialiștilor, 13,3% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, 4,8% ar vota cu Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, 3,5% – Partidul Comuniștilor, 2% – Partidul Democrat etc. În rândul experților, voturile s-ar partaja puțin diferite: 24,4% – Mișcarea politică Unirea, 12% – PSRM, 8% – PAS; 7,3% – PPPDA, 4% – PDM etc.

Întrebaţi în ce politicieni au cea mai mare încredere, 19,1% au răspuns că au încredere în Igor Dodon, 13,7% – Maia Sandu, 2,1% – Ion Chicu, 2% – Andrei Năstase, 2% – Renato Usatîi, iar ceilalţi politicieni au acumulat mai puţin de 2%.

Compania a prezentat și câteva observații legate de alegerile parlamentare noi care au avut loc la Hâncești duminică, 15 martie. Una dintre ele este faptul că rata prezenței a fost scăzută. Distribuția voturilor pe segmentul de dreapta și de stânga a fost exact ca rezultatele sondajului prezentat anterior.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării