main logo
607

Sondaj: Cum apreciază cetățenii cele 100 de zile ale Guvernului Sandu

În jur de 60% din populație consideră că evenimentele din interiorul țării se desfășoară într-o direcție incorectă, 24 la sută – într-o direcție corectă, alte 16% – nu știu.

Sondaj: Cum apreciază cetățenii cele 100 de zile ale Guvernului SanduFoto: Știri.md

Cel puțin asta se arată într-un sondaj efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor, care a fost bazat pe cele 100 de zile de guvernare a Guvernului Maia Sandu, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Distribuirea răspunsurilor la această întrebare exprimă o atitudine negativă privind direcția de dezvoltare pentru care pledează autoritățile Republicii Moldova.

În același timp, este destul de mic numărul celora care consideră că în Republica Moldova democrația funcționează eficient. Doar 6% sunt foarte satisfăcuți, și încă 19% - satisfăcuți de democrația din țară. Nu prea satisfăcuți sunt 41%, deloc satisfăcuți – 25%, iar 9% nu au știut să răspundă.

După 100 de zile de la constituirea coaliției PSRM + ACUM doar 6 la sută dintre cetățeni sunt foarte mulțumiți de felul în care este guvernată țara, 1/5 - destul de mulțumiți, circa 1/3 - nici mulțumiți, nici nemulțumiți, 23 la sută - nu prea mulțumiți, fiecare al zecelea - deloc mulțumit, 7% nu s-au putut pronunța la subiect.

4 din 10 cetățeni apreciază oarecum eficiente reformele din țara noastră și doar 5 la sută le consideră foarte eficiente, 42% - sunt nu prea eficiente, fiecare al zecelea - deloc eficiente. 3 la sută n-au fost în stare să dea un răspuns concret.

75% dintre respondenți apreciază negativ schimbările care s-au produs în reformarea sistemului justiției, 69% - în activitatea autorităților publice centrale, 65% - în sistemul de pensii, 64% – în sfera economică, 62% – în domeniul politicii interne. Cele mai palpabile schimbări au fost sesizate în domeniul politicii externe – 46%, în reforma sistemului electoral - 42%, în activitatea autorităților publice locale – 37%, în medicină – 36%, în învățământ – 35%.

Rezultatele studiului ne demonstrează și de această dată că interesul față de viața politică în rândul locuitorilor din țară continuă să fie destul de scăzut. Doar 28% dintre cei chestionați au menționat că sunt interesați de politică, 8% sunt foarte interesați, 47% – puțin se interesează de politică, iar alte 15% – nu se interesează deloc. Prin urmare, numărul persoanelor care nu se interesează de politică este mult mai mare, decât al celor interesați”, se arată într-un comunicat al companiei sociologice.

Sondajul a fost efectuate în perioada 11-20 septembrie 2019, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 88 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării