Slusari acuză guvernarea de haos economic și populism electoral
Fostul deputat și membru al Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandru Slusari, a comentat starea economiei Republicii Moldova, subliniind scăderea exporturilor și creșterea importurilor în primele două luni ale anului 2025.

Potrivit lui Slusari, care face referire la datele Biroului Național de Statistică, că exporturile au scăzut cu aproape 15%, iar importurile au crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în contextul în care și în 2024 s-a înregistrat o scădere a exporturilor, transmite Știri.md.
Slusari a criticat guvernarea pentru refuzul de a recunoaște criza economică, ceea ce, în opinia sa, agravează situația. El a subliniat că fondurile europene, care au fost alocate Republicii Moldova, „sunt utilizate în mod preponderent pentru campania electorală din 2025, în loc să sprijine sectorul real al economiei”.
„Putem aștepta doar o risipă mare a banilor și un impact negativ asupra sectorului real”, a adăugat el.
Fostul deputat a acuzat „incompetența unor liberali-extremiști” care, conform afirmațiilor sale, au adus economia Moldovei în această stare, în continuarea unei politici economice dictată de FMI. Slusari a subliniat că statul nu a înțeles situația economică regională și a refuzat să joace un rol activ în procesele economice interne, în ciuda contextului geopolitic complicat și a războiului din vecinătatea țării.
În acest context, Slusari a recomandat guvernului să pună un accent mai mare pe atragerea investitorilor interni și să acceseze fonduri europene pentru a sprijini antreprenoriatul local, în special pe cei mici și mijlocii.
„Statul ar trebui să devină un co-investitor în dezvoltarea infrastructurii pentru afaceri, după modelul Poloniei”, a afirmat el.
De asemenea, Slusari a criticat Guvernul pentru lipsa de acțiune concretă în fața migrației masive și a subliniat că autoritățile continuă să se concentreze pe proiecte electorale, cum ar fi repararea drumurilor în regim de urgență, în loc să abordeze problemele fundamentale ale economiei.
Citește și: Importurile R. Moldova sunt de trei ori mai mari decât exporturile