Sisteme de apărare aeriană pentru Moldova? Ce spune Viorel Cibotaru
Noul statut al Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a determinat demararea unei noi etape de cooperare dintre R. Moldova cu Uniunea Europeană și NATO, a spus șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă Alianța Nord-Atlantică, ambasadorul Republicii Moldova la Bruxelles, Viorel Cibotaru.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, el s-a referit la pachetul adaptat al programului de capabilități militare pentru Republica Moldova, transmite Știri.md.
Întrebat despre solicitările făcute Occidentului de președinta Maia Sandu de a asigura Republica Moldova cu sisteme de supraveghere și apărare aeriană, Viorel Cibotaru a afirmat că discuțiile despre aceste necesități ale Chișinăului continuă:
„... a fost discutat detaliat... discuțiile continuă. O parte dintre aceste proiecte rămân în gestiunea... în limitele acestui instrument european de pace, altele sunt dezvoltate în cadrul proiectelor de consolidare a capacităților de apărare. Când este vorba de sisteme de interceptare a rachetelor sau alte tipuri de armamente, discuțiile se poartă într-un cadru bilateral, de la stat la stat. Ministerul Apărării și alte instituții abilitate duc negocieri nemijlocit cu colegii din alte ministere. Asta constituie o implementare practică a înțelegerilor politice, este o consecință și un rezultat al coordonării activităților, al diviziunii muncii în acest domeniu pe care îl oferă platformele internaționale precum Alianța Nord-Atlantică sau Uniunea Europeană”.
Totodată, Viorel Cibotaru a precizat că în asistența oferită R. Moldova nu se includ arme letale:
„Pachetul se referă la continuarea unor proiecte, dar într-o nouă formulă, de dezvoltare profesională atât a angajaților civili, cât și a funcționarilor publici în domeniul securității și apărării, dar și a cadrelor militare, echipamente pentru protecția personalului militar, atât cu caracter medical, kituri medicale pentru utilizarea lor într-un câmp de luptă, cât și echipamente pentru situații excepționale de diferit caracter, având în vedere acele riscuri și amenințări legate de posibile catastrofe. Un alt proiect este legat de modernizarea și reformarea trupelor de carabinieri.
Un compartiment nou - un set de proiecte dedicate rezilienței societale. Acesta se referă la securitatea cibernetică, la un nou sistem de protecție a informațiilor, inclusiv la compartimentul comunicării strategice sau diplomației populare - un element foarte important în promovarea unei imagini a R. Moldova cu NATO.
Sunt și alte proiecte extrem de importante pentru capacitarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova, mai ales în ceea ce privește antrenarea și echiparea unor unități, iar beneficiar principal va fi Armata Națională”.