main logo
1112

Sîrbu întreabă Curtea Constituțională ce poate face acum Guvernul

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, propune Curţii Constituţionale (CC) ca funcţiile Parlamentului să fie transmise temporar Guvernului. Despre aceasta se menţionează în sesizarea sa depusă la CC.

Sîrbu întreabă Curtea Constituțională ce poate face acum Guvernul

Sesizarea ţine de situaţia actuală din ţară. După alegerile parlamentare, împuternicirile fostului Parlament au expirat, însă Guvernul deţine toate funcţiile pentru a guverna ţara. Însă, potrivit Constituţiei, "Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor pentru un nou Parlament" (acest lucru trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la alegeri), transmite Știri.md cu referire la Infotag. 

După aceasta şi până la aprobarea componenţei noului Cabinet de miniştri, Guvernul rămâne funcţional şi "îndeplineşte numai funcţiile de administrare a afacerilor publice".

În acest context, Sîrbu a solicitat Curţii Constituţionale să explice dacă poate Guvernul în exerciţiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare şi organice pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securităţii economice şi financiare, asigurarea securităţii naţionale şi capacităţii de apărarea a ţării.

În sesizare, autorul solicită judecătorilor CC un răspuns la întrebarea: "Este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituţional în vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilităţii formării unei majorităţi parlamentare, imposibilităţii formării Guvernului, fapt ce a generat alegeri parlamentare anticipate?".

De asemenea, deputatul întreabă dacă este obligat un Guvern în exerciţiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, asigurarea securităţii economice şi financiare, asigurarea securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării în caz de blocaj al activităţii parlamentare şi prin care mecanisme constituţionale.

Sîrbu susţine că ar putea exista situaţii când nu poate fi format un nou Parlament nici după alegeri parlamentare anticipate, în acelaşi timp nu poate exista un Guvern funcţional pentru o perioadă îndelungată, chiar şi de 18 luni. Autorul consideră că Guvernul ar trebuie să aibă competenţe suplimentare în această perioadă, precum asigurarea securităţii statului, relaţiile cu partenerii externi şi anumite chestiuni bugetare, cum ar fi aprobarea bugetului de stat.

Experţii consideră că crearea unei coaliţii între partidele care au intrat în Parlament este puţin probabilă din cauza diferenţelor ideologice fundamentale. Dacă ele nu vor reuşi să convină asupra formării Guvernului, nu sunt excluse alegeri anticipate. Acestea pot avea loc la începutul verii sau toamnei. Această posibilitate nu o exclude nici Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a declarat că sunt posibile alegeri anticipate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării