Și-au vândut votul: Mii de moldoveni, în instanță, iar rețeaua Șor scapă
Instanțele de judecată din Republica Moldova sunt asaltate, în ultimele luni, de mii de oameni care contestă amenzile primite pentru implicarea în rețeaua corupției electorale organizată de gruparea Șor. Ademeniți în 2024 cu câteva sute sau mii de lei pentru a participa la proteste sau a vota împotriva Referendumului privind aderarea la UE, acești cetățeni au ajuns să răspundă individual în fața legii, în timp ce organizatorii rețelelor rămân în libertate sau își neagă faptele.

Un exemplu elocvent vine din satul Lucești, raionul Cahul, acolo unde, potrivit mai multor hotărâri ale Judecătoriei Cahul, Rimma Tarasova este indicată drept una dintre persoanele care a racolat localnici în favoarea rețelei Șor. Femeia ar fi colectat datele personale din buletinele de identitate, i-ar fi ajutat pe oameni să instaleze aplicația rusească PSB pe telefoane și le-ar fi promis bani în schimbul unui vot negativ la referendum, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
Pentru activitatea sa, Rimma Tarasova a fost sancționată cu o amendă de 32.000 de lei, pe care a contestat-o în instanță. Magistrații i-au respins însă cererea și au menținut pedeapsa. O parte dintre sătenii implicați în aceste acțiuni au fost, de asemenea, amendați.
Jurnaliștii de la Tv8.md au mers la Lucești și a reușit să discute cu Rimma Tarasova. Întâlnită în apropierea magazinului pe care îl administrează, aceasta a confirmat că a candidat la funcția de primar din partea partidului „Șansa” și că a mai fost afiliată altor formațiuni politice, inclusiv Partidului Comuniștilor și Partidului Socialiștilor.
„Da, ei au mers după mine, dar nimeni nu e de vină că avem așa stat și a făcut așa dezordine. La noi e democrație”, a declarat femeia.
Rimma Tarasova susține că nu a primit bani pentru activitatea sa și că comunică pe Telegram doar cu fiul ei din Rusia. Ea a refuzat un interviu amplu și a negat că ar fi organizat sau mobilizat localnici: „Nu adun pe nimeni. N-am promis bani nimănui. Oamenii mergeau cu mine voluntar.”
Sătenii cu care au discutat jurnaliștii oferă însă o altă versiune. Potrivit acestora, Rimma Tarasova le-ar fi promis între 3.000 și 5.000 de ruble rusești pentru participarea la proteste, distribuirea de materiale electorale și votul împotriva Referendumului.
„Mergeam și împărțeam gazete, dar nu am primit nimic. Cei care au fost cu ea acum plătesc amendă. Ea primea bani pentru fiecare om”, a declarat o femeie sub protecția anonimatului.
Aceeași martoră afirmă că Rimma Tarasova ar fi continuat recent să organizeze adunări și să mobilizeze oameni în sprijinul echipei Șor, în ciuda anchetelor în curs.
După alegerile din toamna anului trecut, autoritățile moldovene au aplicat peste 18.000 de amenzi pentru corupție electorală pasivă. Suma totală a sancțiunilor depășește 390 de milioane de lei. Până în prezent, doar puțin peste 14 milioane de lei au fost recuperate la bugetul de stat.
Totodată, instanțele de judecată au anulat deja peste 200 de sancțiuni, pe motiv că persoanele în cauză nu ar fi avut cunoștință despre caracterul ilegal al acțiunilor în care au fost implicate sau că nu existau suficiente probe.