main logo
13887

Serebrian, despre criza gazului din Transnistria: Moldova nu are nicio vină

Din 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze naturale. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat că Republica Moldova nu are nicio vină pentru crearea acestei situații, problema fiind generată de nerespectarea de către Gazprom a contractului pe care l-a avut cu autoritățile de la Chișinău.

Criza gazului din Transnistria. Serebrian: Moldova nu are nicio vinăFoto: Oleg Serebrian/n4.md

În cadrul unui interviu pentru HotNews România, vicepremierul a subliniat că criza energetică în regiunea transnistreană este provocată intenționat de Moscova, transmite Știri.md.

„Scenariile cele mai sumbre erau deja prognozabile încă în ianuarie anului curent, pentru că era clar că Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor. Nu a fost un secret pentru nimeni că acest lucru se va întâmpla de la 31 decembrie. Nu ne-am așteptat însă la poziția atât de agresivă, intransigentă și lipsită de interes pentru cooperare din partea Tiraspolului. Vedem încercările celor de la Tiraspol de a gestiona situația. Pentru noi este foarte clar că mai mult de două-trei săptămâni ei nu vor reuși să mențină situația sub control și că va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. 

Chișinăul este deschis ca să-și ajute cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Amintesc că peste 90% din locuitori ai regiunii transnistrene sunt cetățeni ai Republicii Moldova și avem o datorie față de ei să-i ajutăm.

Am purtat discuții cu organizații internaționale, state vest-europene, nord-americane, legate de posibilitatea unui ajutor umanitar pentru regiune. Parțial aceste lucruri vor fi gestionate prin intermediul acestei celule de criză, parțial ne vom ocupa noi, în parteneriat cu organizațiile internaționale despre care am vorbit.

Cert este ca vom face tot posibilul ca aceasta criză, energetică și umanitară, care fără îndoială se vor întrepătrunde, să fie gestionată într-un mod cât se poate de bun. Nu știu dacă chiar impecabil, dar în orice caz suntem pregătiți pentru scenarii mai dificile”, a declarat Oleg Serebrian.

Oficialul mai spune că problema în regiunea transnistreană este generată de Moscova, iar Republica Moldova în cazul dat nu are nicio vină.

„Este foarte curios că toată lume insistent repetă public acuzațiile aduse de către Tiraspol și Moscova Chișinăului și nu repetă acuzațiile aduse de Chișinău Gazpromului și Moscovei. De fapt, problema este generată de nerespectare de către compania rusă a contractului pe care l-a avut cu autoritățile din Republica Moldova.

Republica Moldova în cazul dat nu are efectiv nicio vină și este un pic stânjenitoare ca să nu zic că este penibilă situația în care suntem deseori puși: să ne scuzăm pentru o acuzație care ni se aduce absolut nefondat de la Moscova. 

În ce constă de fapt problema Chișinăului: noi suntem dispuși să oferim tranzitul spre regiunea transnistreană. Dacă Moscova e dispusă la rândul ei, să ocolească Ucraina și să transfere gazul prin conducta trans-bancalnică, de ce nu?

Firește că în cazul dat Moscova își asumă cheltuielile. Dar Chișinăul nu a spus niciodată, dar absolut niciodată, că nu va permite tranzitul de gaz spre regiunea transnistreană. Deci, nu vedem cum provoacă în cazul dat Chișinăul o criză energetică în regiune.

La rândul ei, Gazprom nu a rezervat nicăieri cantitățile necesare de gaze pentru regiunea transnistreană. În cazul dat, cei care pun astfel de întrebări, din start ar trebui să aibă răspunsuri, să nu mai aștepte neapărat, explicația este la suprafață”, a declarat Oleg Serebrian.

Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni. Potrivit autorităților, măsurile sunt menite să răspundă rapid provocărilor generate de posibila sistare a livrării de gaze naturale de către Gazprom.

Pe 23 decembrie, Ministerul Energiei a anunțat că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Pentru aceasta au fost planificate mai multe măsuri în caz de necesitate.

Citește și: Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică

Citește și: Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept

Citește și: Dorin Recean admite că vom avea întreruperi de energie electrică

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării