main logo
13506

Șeful SIS: Rusia ar avea în plan să invadeze R. Moldova la începutul lui 2023

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că „Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina”.

Șeful SIS: Rusia ar urma să invadeze R. Moldova la începutul lui 2023Colaj: știri.md

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului - ianuarie, februarie, fie mai târziu - martie, aprilie.

Dar din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat șeful SIS pentru TVR Moldova, transmite Știri.md.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă.

Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Ulterior, SIS a venit cu o precizare:

"În contextul declarațiilor lui Alexandru Musteață, director SIS, pentru TVR Moldova, referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. 

De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina", se arată în nota informativă a SIS.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării