Secretarul de stat al MAE a participat la reuniunea ministerială a ICE
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Sergiu Mihov, a participat astăzi, 20 noiembrie, la Tirana la reuniunea ministerială a Inițiativei Central Europene (ICE) organizată de Președinția în exercițiu anuală a ICE, exercitată de Republica Albania.
Participanții la reuniune au trecut în revistă evoluțiile în cooperarea în cadrul ICE, totodată, au accentuat importanța acestei cooperări pentru diminuarea efectelor crizelor regionale. De asemenea, delegațiile au trecut în revistă progresele înregistrate de țările din regiune în procesul de integrare europeană, transmite Știri.md.
În intervenția sa, Sergiu Mihov a subliniat importanța acestui format de cooperare pentru susținerea eforturilor naționale de asigurare a parcursului european. Oficialul din Moldova a accentuat rolul ICE în sprijinirea extinderii Uniunii Europene și în facilitarea schimbului de experiență între membrele comunității și candidatele la aderare.
De asemenea, reprezentantul MAE a reafirmat poziția Republicii Moldova de condamnare a războiul injust declanșat de către Federația Rusă împotrivă Ucrainei, reiterând angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru restaurarea în țara vecină unei păci ce va respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
După cum reiterează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, evenimentul s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații comune ce prevede consolidarea rolului ICE în dezvoltarea durabilă, abordarea provocărilor regionale și globale, inclusiv prin acordarea sprijinului ferm Ucrainei.
„Reuniunea a marcat încheierea președinției Albaniei în cadrul ICE, exercitată pe parcursul anului 2024. Începând cu 1 ianuarie 2025, mandatul va fi preluat de către Republica Serbia. În cadrul aceleiași reuniuni, candidatul înaintat de Italia, Franco Dal Mas, a fost desemnat Secretar General al ICE pentru perioada 2025-2027”, accentuează membrii MAE.
De menționat că Inițiativa Central Europeană (ICE) este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi ştiinţifică între statele sale membre. ICE include nouă state membre UE și opt țări care nu fac parte din UE, iar misiunea sa de bază este cooperarea regională pentru integrare europeană.
De la obținerea statutului de membru în cadrul ICE, Republica Moldova a beneficiat de nouă proiecte de asistență tehnică în domenii inovatoare precum: conectivitate, energie verde, transport, infrastructură, susținerea IMM-urilor, capacitate instituțională și altele, în sumă de 1.252.608 euro.