main logo
1479

Secretara adjunctă NATO: Nu suntem orbi, vedem ce face Rusia în Moldova

NATO urmărește operațiunile rusești din Republica Moldova și sprijină Chișinăul în contracararea asaltului hibrid al Moscovei. Secretara generală adjunctă a organizației consideră că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO va beneficia de creșterea pragului de investiții în apărare la 5% din PIB.

Secretara adjunctă NATO: Nu suntem orbi, vedem ce face Rusia în MoldovaFoto: moldova1.md

Radmila Šekerinska a declarat pentru Teleradio-Moldova că toți aliații sunt conștienți de amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea euroatlantică, transmite Știri.md.

„Creșterea cheltuielilor și investițiilor în apărare va permite să ne consolidăm parteneriatul cu Republica Moldova. Am observat operațiuni rusești și nu suntem orbi la încercările lor de a submina procesul politic din Moldova. Am văzut acest comportament ostil și nu se întâmplă doar în Republica Moldova, e vizibil peste tot în Europa. Și desigur vedem un anumit tipar. Ce am observat în ultimii ani, nu doar după 2022, ci încă din 2014, odată cu violențele inițiale, e că amenințarea rusă nu vizează doar Ucraina, ci are implicații mai largi. Mai multe agenții de informații din țările NATO au evaluat că un atac rusesc asupra aliaților este fezabil, destul de posibil, chiar probabil în următorii cinci sau zece ani”, a declarat secretara generală adjunctă NATO, Radmila Šekerinska.

La summitul de la Haga, șefii de stat și de guvern ai țărilor NATO au decis creșterea plafonului de investiții în apărare până la 5% din PIB. Măsura vine atât pe fondul presiunii exercitate de Statele Unite și în contextul amenințării persistente din partea Rusiei. Până în 2035, fiecare stat aliat ar trebui să atingă acest prag. Iar în calculul final vor intra nu doar cheltuielile interne de apărare, ci și sprijinul oferit partenerilor NATO, de exemplu, Ucrainei.

La summit, Republica Moldova a fost menționată de secretarul general NATO, Mark Rutte. El a spus că România este principalul aliat care ajută la menținerea stabilității politice la Chișinău. În același timp, Nicușor Dan a vorbit despre combaterea atacurilor cibernetice și dezinformării, dar și despre angajamentul de a răspunde oricărei solicitări venite din partea autorităților moldovene.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării