main logo
401

Scrutinul pe circumscripții nu trebuie boicotat. Recomandările PVE și PL

Scrutinul organizat pe circumscripțiile uninominale nu trebuie să fie boicotat. Concurenții electorali trebuie să lupte pe orice cale pentru a avea cât mai mare reprezentare în Parlament.

Scrutinul pe circumscripții nu trebuie boicotat. Recomandările PVE și PLScrutinul pe circumscripții nu trebuie boicotat. Recomandările PVE și PL

Totodată, din moment ce legea privind votul mixt a fost adoptată, ea trebuie respectată. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții Partidului Liberal și Partidului Politic Partidul Verde Ecologist la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 104-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN, transmite Știri.md

Anatolie Prohnițchi, candidat din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist, concurent electoral nr.14 pe circumscripția națională, este de părere că legea care a schimbat sistemul electoral din Republica Moldova este deja votată și în baza ei sunt organizate următoarele alegeri, de aceea, ea trebuie respectată. 

În opinia lui, dacă nu-i convine cuiva sau unei formațiuni politice, n-are decât să nu folosească acest instrument. Însă se vede contrariul – multe partide au înaintat candidați pe circumscripții, totodată declarând că nu le place. Potrivit lui, acesta ar fi populism.

„Acestea este un sistem nou, însă cine trebuie să lămurească cetățeanului cum este modalitatea de vot? Doar toți declară de pe toate ecranele că îi vreau bine poporului. Marea majoritate a populației cunoaște cum se votează. Majoritatea sunt foarte documentați, oamenii sunt interesați de politică, sunt interesați de alegeri. Eu cred că alegătorul va face o alegere corectă și vom avea un Parlament cu forțe noi”, a declarat politicianul.

Vlad Bilețchi, candidat din partea Partidului Liberal, concurent electoral nr.15. pe circumscripția națională, afirmă că alegerile pe circumscripții nu trebuie boicotate. „Noi ar trebui să luptăm prin orice mijloace chiar și prin cele nedrepte. Sistemul mixt este o nedreptate pentru noi, mai ales pentru cei de orientare pro-europeană.

El avantajează doar partidele de stângă pentru că pro-europenii sunt pulverizați prin toată Republica Moldova și nicăieri nu-i poți găsi într-o zonă compactă. Doar prin sistemul proporțional se reușea o reprezentare a tuturora. 

Alta este ideea că sistemul proporțional avea un mare dezavantaj – pe listele partidelor apăreau oameni incognito, apăreau niște hoți. Dar asta poate fi rezolvată prin liste deschise, când omul poate vota din listă deputatul pe care îl consideră mai potrivit”, a menționat el.

Vlad Bilețchi, care este și candidat pe circumscripția uninominală nr.26 Centru Buicani, este de părere că sistemul mixt înseamnă înjumătățirea deputaților de pe listele de partid.

„Partea pe circumscripție este foarte nocivă din start pentru că cei din regiunea transnistreană, care nu contribuie deloc la bugetul Republicii Moldova, dimpotrivă, contribuie la ruperea surselor de buget pentru că ei nu-și înmatriculează mașinile în Moldova, nu achită taxe și impozite, consumă combustibil, gaz și resurse energetice pe care Republica Moldova este obligată să le achite Federației Ruse, iată aceștia primesc două mandate de deputat. Iar cei din Uniunea Europeană, începând din România și terminând cu Spania, au doar un singur mandat”, a notat reprezentantul PL.

În opinia lui, regulile de joc au fost desenate astfel încât să câștige PSRM și PDM pe circumscripții. De aceea alegerile nu pot fi considerate libere, democratice și echidistante, regulile de joc sunt făcute în favoarea unora și în defavoarea altora. 

„Prima recomandare pentru alegători este să nu ia cele două buletine de vot care se referă la referendum, dar numai pe cele pentru parlamentare. La nivel de candidați pe circumscripții, nu votați oameni incognito, care nu-i cunoașteți, care n-au trăit nicio zi în această circumscripție, care vin din partea partidelor oligarhice și de stânga”, a continuat politicianul.

La dezbaterile de marți, 5 februarie, a fost invitat și reprezentantul concurentului electoral nr.13 care este Partidul Politic „Patria”, dar care nu a dat curs invitației.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții au fost invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală pe circumscripția națională. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor și ai Partidului Socialiștilor. 

Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic „Partidul Nostru” și ai Partidului Național Liberal. Pe 4 februarie au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Politic „Democrația Acasă” și ai Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.

Din 15 concurenți înregistrați nu au acceptat invitația la dezbateri trei: Partidul Democrat din Moldova, concurentul cu nr.1, Partidul Regiunilor din Moldova, concurentul cu nr. 10 și Partidul Politic Patria, concurentul cu nr.13.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Vă rog să mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării