main logo
1587

Scandalul pașapoartelor diplomatice: 7 ex-deputați, somați să le întoarcă

Scandalul pașapoartelor diplomatice a scos la iveală noi detalii privind acțiunile unor foști deputați, care așa și nu au restituit documentele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE).

Scandalul pașapoartelor diplomatice: Ex-deputații, somați să le întoarcăColaj: știri.md

Este vorba de numele și numărul exact al ex-parlamentarilor codași la capitolul dat, transmite Știri.md.

Astfel, Realitatea.md a făcut o solicitare către Parlamentul Republicii Moldova, prin care a cerut numele foștilor deputați, care nu au restituit încă pașapoartele diplomatice. La începutul săptămânii curente, surse din cadrul MAEIE ne-au declarat că ar fi vorba de șapte ex-parlamentari, însă potrivit răspunsului oferit de Parlament, sunt opt. Ivan Zabunov a decedat.

- Ceban Ion (PSRM)

- Botnari Constantin (PDM)

- Botnari Alexandru (PDM)

- Albot Maria (Partidul „Șor”)

- Melnic Viorel (deputat independent)

- Zabunov Ivan (PSRM)

- Nicolaescu-Onofrei Liliana (PAS)

- Năstase Andrei (Platforma DA)

În nota informativă, Parlamentul precizează că Ministerul de Externe a fost informat, prin demers oficial, că deputaților li s-a adus la cunoștință necesitatea prezentării de urgență a pașapoartelor diplomatice, pentru ca acestea să fie remise spre radiere și/sau declarate nule.

Totodată, Parlamentul specifică că nu au fost returnate la MAEIE pașapoartele diplomatice de către unii deputați, deoarece la momentul depunerii mandatului de deputat, aveau dreptul de a deține pașaport diplomatic, dat fiind faptul că au fost numiți în alte funcții, compatibile cu acest privilegiu. Este vorba de:

- Țurcan Vladimir – numit Președintele Curții Constituționale, însă ulterior a fost destituit din această funcție

- Nicolaescu-Onofrei Liliana – numită Ministră a Educației, Culturii și Cercetării, iar la mijlocul lunii noiembrie 2019 a pierdut această funcție

- Năstase Andrei – numit Ministrul al MAI, până la mijlocul lunii noiembrie 2019

- Sandu Maia – numită prim-ministră, asigurând această funcție la fel până la mijlocul lunii noiembrie 2019

- Gaiciuc Victor – numit consilier al Președintelui Republicii Moldova, iar în prezent, ministru al Apărării.

Referitor la deținerea pașaportului diplomatic de către Maia Sandu, Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte stipulează că, prim-miniștrii beneficiază de pașapoarte diplomatice pe viață, indiferent dacă nu mai dețin această funcție.

Cât ține de Vladimir Țurcan, acesta după ce a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, a rămas judecător al Înaltei Curți, iar magistrații constituționali la fel se bucură de previlegiul de a deține pașaport diplomatic pe durata mandatului.

Actualul primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu se încadrează în categoria demnitarilor de stat, care pot beneficia de pașapoarte diplomatice. Astfel, acesta trebuia să-l restituie imediat ce și-a depus mandatul. Precizăm că, Ion Ceban a ajuns deputat în urma alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019, iar ulterior a renunțat la mandatul de parlamentar în favoarea celuia de consilier municipal, ca mai apoi să fie ales edil al Capitalei.

Cum argumentează ex-deputații de ce nu restituie pașapoartele diplomatice?

Secretarul general al Parlamentului, Albu Adrian, ne-a spus că, de cele mai multe ori, foștii deputați declară fie că au pierdut pașapoartele diplomatice, fie că au fost furate.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-a informat că toate pașapoartele diplomatice nereturnate, menționate mai sus, au fost declarate nule. Pașapoartele diplomatice care au fost deținute, în alte funcții, de către ex-deputații Republicii Moldova, de legislatura a X-a, au fost anulate/radiate din sistemul național de pașapoarte la părăsirea funcției”, se precizează în nota informativă emisă portalului nostru de către Parlament.

Am solicitat o explicație la această situație și de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar încă nu am obținut un răspuns.

Sursele Realitatea.md precizează că, foștii deputați, care încă dețin pașapoartele diplomatice le folosesc doar la ieșirea din țară, adică la punctele de frontieră ale Republicii Moldova prezintă pașaportul biometric obișnuit, iar când ajung la punctul de intrare în țara unde călătoresc, se documentează cu pașaportul diplomatic.

Acest truc este folosit de către ex-parlamentari, deoarece autoritățile străine nu au acces la baza de date a Republicii Moldova, unde este indicat, dacă este în drept să folosească pașaportul diplomatic sau deja nu.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, ex-deputatul moldovean Vladimir Cernat a fost prins de către autoritățile din Ucraina cu un lot de țigări de contrabandă, pe care le-a ascuns în căptușeala mașinii, cu care s-a prezentat la punctul de trecere a fontierei, prezentând pașaportul diplomatic ca act de identitate. Ministerul de Externe a precizat ulterior că pașaportul diplomatic al lui Cernat nu mai este valabil din momentul expirării mandatului de deputat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării