main logo
3636

Șapte persoane apropiate lui Șor, incluse pe lista de sancțiuni a UE

Miniștrii de externe ai țărilor UE au adoptat astăzi, 15 iulie, sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei entități implicate în acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, noile măsuri restrictive vizează apropiați ai oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Șapte persoane apropiate lui Șor, incluse pe lista de sancțiuni a UEImagine simbol

Pe listă figurează lideri ai formațiunilor politice care succed partidului interzis Șor, precum și persoane implicate în scheme de corupție și cumpărare de voturi în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional privind aderarea Moldovei la UE, desfășurate în 2024, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Printre persoanele sancționate se numără: 

  • Alexandru Beșchieru, liderul Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (FASM); 
  • Victoria Furtună, lidera formațiunii „Moldova Mare”, afiliată Blocului „Victoria/Pobeda”; 
  • Vadim Grozavu, liderul Partidului „Victorie”; 
  • Irina Lozovan și Natalia Parasca, membre ale Partidului „Renaștere”; 
  • Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă”; 
  • Alexandr Nesterovschi, politician condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție politică, susținut de Rusia și Ilan Șor.

Pe lângă persoanele fizice, UE a sancționat și trei entități: Compania A7, fondată de Ilan Șor împreună cu companii financiare ruse, implicată în influențarea alegerilor și a referendumului din 2024; Blocul Politic „Victoria/Pobeda”, acuzat de dezinformare și cumpărare de voturi; Centrul Cultural Educațional din Moldova, pentru rolul său în interferențele electorale.

Persoanele și entitățile vizate sunt supuse înghețării activelor și interdicției de călătorie în UE. De asemenea, este interzisă furnizarea de fonduri sau resurse economice către acestea, direct sau indirect.

Odată cu aceste desemnări, lista UE privind acțiunile de destabilizare în Republica Moldova cuprinde în total 23 de persoane și cinci entități.

Amintim că măsurile restrictive au fost introduse în aprilie 2023, la solicitarea autorităților de la Chișinău, pentru a sancționa acțiunile care amenință suveranitatea, independența și stabilitatea țării. Consiliul European și-a reafirmat recent angajamentul de a sprijini R. Moldova în fața acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei, inclusiv atacuri hibride menite să submineze instituțiile democratice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării