main logo
3026

Sandu spune ce ar fi schimbat dacă s-ar întoarce în luna iunie

Dacă s-ar întoarce în luna iunie 2019, în calitate de premier, Maia Sandu ar interveni mai direct și ar valorifica altfel „oportunitatea politică scurtă” de a curăța instituțiile statului de corupție și de oameni nocivi.

Sandu spune ce ar fi schimbat dacă s-ar întoarce în luna iunieFoto: știri.md

Ea a precizat că ar interveni imediat în primul rând la nivelul agențiilor de reglementare, a Consiliului Audiovizualului și a Consiliului Concurenței prin demiterea in corpore a membrilor, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Ex-premierul susține că Dodon a vrut să scape de guvernul pe care l-a condus ea, pentru a putea „dezgheța” schemele ilegale, aducătoare de profituri negre: „Omul a început să-și construiască o mașinărie de tipul celei care l-a deservit pe Plahotniuc – cu televiziuni, trolli, etc. – elemente care consumă foarte mulți bani. Fără scheme, nu poți alimenta o asemenea mașinărie. Ori noi, fiind în Guvern, l-am ținut departe de aceste scheme. Și a decis să scape de noi”, a explicat Maia Sandu.

Potrivit ei, Dodon, fiind vulnerabil, nu a putut admite ca, în acea „listă scurtă” de candidați la funcția de procuror general, ce urma să fie înaintată CSP, să acceadă doar oameni pe care el nu-i controlează și care nu pot fi șantajați. 

Ea a spus că va continua să lupte împotriva lui Igor Dodon pe toate căile legale posibile, inclusiv la alegerile prezidențiale și parlamentare și a promis că nu va pleca din Moldova atât timp cât va simți sprijinul cetățenilor.

De asemenea, liderul PAS a deplâns mutarea lui Igor Dodon la nivelul Ministerului Educației și a chemat societatea să fie extrem de vigilentă în raport cu eventualele schimbări care pot fi impuse prin intermediul acestui minister, având în vedere înclinațiile lui Dodon spre moldovenism. 

„Cu siguranță, dacă se va încerca să se intervină pe curriculă, societatea va riposta”, a menționat Maia Sandu.

În ceea ce privește negocierile în problema transnistreană, ex-premierul a atenționat asupra pericolului revenirii la discuțiile privind federalizarea după înlocuirea vicepremierului pentru Reintegrare, Vasilii Șova, care a blocat, în octombrie 2019, semnarea protocolului la reuniunea în formatul 5+2 de la Bratislava – un document care presupunea cedări periculoase din partea Chișinăului în raport cu regimul separatist de la Tiraspol. 

„Trebuie să fim extrem de vigilenți și să cerem transparență maximă a procesului de negocieri, pentru că acum nu mai stă nimeni pavăză în situația în care s-ar negocia niște lucruri în detrimentul Chișinăului”, a conchis Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării