Sandu: Dialogul cu Rusia e necesar. Nu trebuie uitate situațiile tragice
Preşedintele Maia Sandu consideră că este necesar un dialog cu Rusia, dar nu trebuie să uităm de evenimentele tragice care au avut loc în timpul conflictului armat de la Nistru.
![Sandu: Dialogul cu Rusia e necesar. Nu trebuie uitate situațiile tragice](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/ed6cb8580c968894a32b2b27b578ee05.jpg)
Potrivit Infotag, preşedintele a făcut declaraţia ieri, 27 ianuarie, într-o emisiune de la postul TV8, transmite Știri.md.
Comentând reacţia Ministerului rus de Externe la declaraţiile sale de acum o săptămână, Sandu a subliniat că "Moldova are nevoie de un dialog cu Rusia, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să uităm de situaţiile tragice din ţară".
"Trebuie să vorbim despre evenimentele tragice care au avut loc în ţara noastră, altfel riscăm să repetăm această tragedie. Trebuie să ţinem minte istoria.
În acel interviu am spus că avem nevoie de un dialog cu Federaţia Rusă, chiar şi atunci când uneori este foarte dificil, dar vom continua să lucrăm şi să negociem pentru a rezolva cel puţin o parte din problemele de pe agenda noastră cu Rusia", a spus Maia Sandu.
Ieri, Aleksei Zaiţev, director adjunct al Departamentului de informare şi presă al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că "aprecierile Maiei Sandu asupra rolului Rusiei în conflictul transnistrean nu rezistă criticilor". El a amintit că "Rusia este garant şi mediator în procesul de reglementare transnistreană".
"Este un fapt general cunoscut că trupele ruse nu au fost "trimise" acolo: Armata a 14-a se afla în regiune încă de pe vremea Uniunii Sovietice şi a devenit forţa care a oprit vărsările de sânge în masă.
În prezent, trupele ruse de menţinere a păcii continuă să asigure pacea pe malul Nistrului", a spus el, exprimând opinia că, "în acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia soluţionării problemei transnistrene este întrebarea despre prezența trupelor ruse în regiune".
El i-a chemat pe Maia Sandu "şi pe alţi parteneri moldoveni să abandoneze "digresiunile istorice" departe de realitate şi să se concentreze pe rezolvarea problemelor deschise ale relaţiilor ruso-moldoveneşti, inclusiv a problemelor create artificial de Chişinău".
Pe 21 ianuarie, Maia Sandu a declarat pentru ProTV că conflictul armat din Transnistria a fost o încercare de a împiedica independenţa statului moldovean, în care este implicată Rusia.
"Războiul din Transnistria a fost o încercare de a opri procesul de obţinere a independenţei Republicii Moldova. Forţele care nu au dorit să devenim independenţi de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces", a spus Sandu.
Când a fost rugată de un jurnalist român să numească aceste forţe, ea a spus că "este clar pentru toată lumea că Federaţia Rusă şi-a trimis oamenii să participe la aceste acţiuni împotriva Republicii Moldova".