main logo
900

Sandu: Dialogul activ cu Franța e important pentru dialogul Moldovei cu UE

Parisul este una dintre cele mai importante capitale europene, atât în contextul colaborare bilaterală, cât și al relației Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Sandu: Dialogul cu Franța e important pentru dialogul Moldovei cu UEFoto: ipn.md

În context european, Franța este țara care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în 2022,  iar anul acesta Uniunea Europeană va determina asistența pentru Republica Moldova pentru următorii șapte ani, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Drept urmare, restabilirea unui dialog activ cu Franța are importanță majoră și pentru dialogul nostru cu UE. Sunt declaraţiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după vizita de lucru pe care a efectuat-o în zilele de 3-4 februarie la Paris, la invitația președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

La o conferinţă de presă, Maia Sandu a menționat că Franța este printre primii zece investitori în Republica Moldova. „Întreprinderile franceze oferă cetățenilor noștri mii de locuri de muncă. Limba franceză este o pistă de realizare pentru mii de tineri din Moldova, care aleg să studieze la universitățile din Franța. Și, foarte important, în Franța trăiesc zeci de mii de concetățeni de-ai noștri”, a spus preşedintele. În cadrul vizitei, Maia Sandu a avut discuții cu președintele Emmanuel Macron despre combaterea corupției, reforma justiției, necesitatea consolidării proceselor și instituțiilor democratice, asigurarea securității energetice, crearea mediului economic propice dezvoltării întreprinderilor, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă, impulsionarea dezvoltării la nivelul comunităților. De asemenea, a fost abordată situația în jurul conflictului transnistrean, contextul regional, situația geopolitică, riscuri și oportunități.

 Maia Sandu a anunţat că Parisul intenționează să includă Republica Moldova pe lista țărilor eligibile pentru asistența Agenției Franceze pentru Dezvoltare. În luna martie, o misiune de experți ai acestei Agenții va veni la Chișinău pentru a explora posibilele domenii de asistență. 

„Am solicitat ajutor ca să obținem vaccin, suplimentar la donațiile promise de Guvernul României și cele ce vor veni prin Platforma COVAX. M-am întâlnit cu potențiali investitori francezi, dar și cu reprezentanți ai companiilor care sunt deja prezente pe piața noastră. Am avut discuții sincere despre oportunități, dar și despre problemele majore ale mediului de afaceri din Republica Moldova, despre impedimentele în calea creșterii investițiilor. Îngrijorările investitorilor străini sunt aceleași ca și ale investitorilor autohtoni – neîncrederea în justiția moldovenească și încercările diferitor funcționari ai statului de a estorca bani de la companii”, a declarat Maia Sandu. 

În contextul atragerii investițiilor franceze, preşedintele a comunicat că au fost finalizate negocierile privind evitarea dublei impuneri. Proiectul Convenției privind eliminarea dublei impuneri a fost parafat la nivel de experți cu ocazia vizitei la Paris.

În legătură cu alt subiect, ce ține de Francofonie, şeful statului a spus că a convenit asupra unei asistențe sporite în procesul de fortificare a claselor bilingve, prin dotarea liceelor cu materiale didactice de calitate, inclusiv digitale, prin formarea continuă a profesorilor și prin organizarea unor activități extra-curriculare.

Alte subiecte discutate au fost susținerea pe care o poate oferi Franța în procesul consolidării actului de bună guvernanță în Republica Moldova şi chestiuni ce țin de securitatea națională și regională. Partea franceză s-a arătat dispusă să ofere sprijin experților pe domeniile de reformă şi cooperare în scopul combaterii dezinformării și susținerea presei independente. Francezii sunt gata să pună la dispoziția instituțiilor și funcționarilor publici din Republica Moldova programe de instruire și profesionalizare, să-și împărtășească experiența în domeniul programelor de date deschise şi să ofere expertiză în verificarea integrității serviciului public. În cadrul întrevederilor, au fost abordate şi posibilitățile de cooperare directă la nivelul comunităților locale. Parisul a dat asigurări că va susține efortul de reformare, modernizare și eurointegrare a Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării