Sandu, despre armament NATO pentru Moldova: Nu am avut discuții concrete
Șefa statului, Maia Sandu, nu a avut discuții cu NATO despre livrarea de armament către Republica Moldova, aceasta a menționat că a văzut declarații în presă. Totodată, președinta susține că țara noastră „are un sector de apărare destul de slab și acest sector de apărare trebuie consolidat, fortificat”.
„Nu am avut discuții concrete, am văzut și eu declarații în presă. Republica Moldova este o țară neutră, o țară pașnică, nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări, în același timp, Republica Moldova are un sector de apărare destul de slab și acest sector de apărare trebuie consolidat, fortificat.
Știți că primim asistență din partea Uniunii Europene prin așa numita Inițiativă de Pace și în discuțiile cu conducerea Armatei o să vă vedem dacă sunt alte necesități pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare”, a declarat Sandu, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu vede o problemă în livrarea de armament Moldovei de către NATO atâta timp cât se face într-un cadru civilizat, transparent, democratic. „Nu văd probleme, păstrăm statului de neutralitate”, a declarat Igor Grosu.
Ministrul de Externe spune că la moment Guvernul poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare țării. „Încă nu s-a luat o decizie”, a precizat ministrul.
Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că „Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.
Moscova a spus că va urmări reacția țării noastre referitor la afirmația ministrului britanice.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a criticat declarațiile făcute de ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, și spune că un astfel de ajutor nu ar face decât să supună riscurilor țara. „Soldații și cetățenii pot deveni carne de tun”, a declarat Dodon.