Sandu: Criza energetică din Transnistria a fost provocată de Gazprom
Maia Sandu a declarat că criza energetică din regiunea transnistreană a fost provocată de Gazprom. Preşedinta a menționat acest lucru joi, 9 ianuarie, în satul Varniţa, unde a avut o întâlnire cu primarii localităţilor situate în Zona de Securitate.
Este vorba despre 14 sate care se află în Zona de Securitate de pe malul drept al Nistrului, dar sunt conectate la gazoductul transnistrean. Din acest motiv, după declanşarea crizei energetice în regiune, şi acestea au rămas fără gaz. Mai mult, satele Varniţa şi Copanca sunt conectate şi la reţeaua electrică transnistreană, astfel că sunt supuse unor pene de curent, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.
Preşedinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean şi reprezentanţi ai Guvernului şi ai companiilor energetice au discutat joi despre problemele de furnizare a energiei şi de asistenţă pentru cetăţenii care suferă din cauza crizei energetice.
„Înţelegem că aceşti oameni trec prin momente dificile. Cetăţenii trebuie să ştie că aceste probleme sunt create de Gazprom. Moldova are un contract cu Gazprom, care este valabil până la sfârşitul anului 2026. Problema nu este că Ucraina a oprit tranzitul de gaze ruseşti. Există o rută alternativă, prin Turkish Stream. Dar Gazprom a decis că nu mai furnizează gaz. Acum doi ani, Rusia a încetat să mai furnizeze gaze pe malul drept al Nistrului, iar acum pe malul stâng, provocând aceste probleme”, a spus Sandu.
Ea a subliniat că sunt elaborate proiecte pentru reconectarea urgentă a acestor localităţi, care se află sub controlul autorităţilor constituţionale moldoveneşti, la reţelele de pe malul drept al Nistrului.
„Acest lucru va lua timp. Între timp, suntem gata să îi ajutăm. Acest lucru este valabil pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă locuiesc pe malul drept al Nistrului sau pe malul stâng. Suntem gata să le oferim lemne de foc, peleţi, generatoare, medicamente, să-i internăm în spitale, să rezolvăm alte probleme. Cu o zi înainte, am discutat această problemă şi cu preşedintele Ucrainei. Ei sunt gata să furnizeze cărbune pentru ca CET-ul moldovenesc să poată produce energie electrică”, a spus Sandu.
Aceasta este prima vizită a liderilor moldoveni în Zona de Securitate pe tema crizei energetice. Reprezentanţii Moldovagaz şi Premier Energy Distribution sunt de asemenea prezenţi acolo şi vor oferi informaţii suplimentare cu privire la procesul tehnic de conectare a localităţilor la reţelele lor.