main logo
810

Rusia intenţionează să creeze un triumvirat geopolitic: Donbas-Crimeea-Transnistria

Rusia intenţionează să creeze un triumvirat geopolitic: Donbas-Crimeea-Transnistria pentru a obţine controlul asupra părţii de nord a regiunii Mării Negre, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbîrţă.

Rusia vrea un triumvirat geopolitic: Donbas-Crimeea-Transnistria

El a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe dedicate instrumentelor de influenţă asupra procesului electoral, că, "dacă Donbassul separatist şi Crimeea anexată se află în zona influenţei ruse directe, atunci Transnistria este izolată de Rusia de către un alt stat, ceea ce reduce semnificativ nivelul de control şi, pentru a schimba situaţia, strategii de la Kremlin au dezvoltat două scenarii", relatează Știri.md cu referire la Infotag.

"Unul dintre acestea presupune crearea unui nou val separatist în regiunea Odessa, asemenea cazului Donbass. Celălalt este legat direct de obţinerea controlului politic asupra Moldovei. Federaţia Rusă a depus multe eforturi în formarea propriei puteri în republică şi anume Partidul Socialiştilor, a oferit sprijin ca Igor Dodon să devină preşedinte. Ducând o astfel de politică, Rusia încearcă să restabilească relaţiile dintre malul drept şi cel stâng al Nistrului prin aşa-numita "transnistrizare regională", a spus el. 

Tăbîrţă a subliniat că "Moldova aparţine în continuare ţărilor cu regimuri hibride, cu instituţii ineficiente, deseori pur şi simplu nefuncţionale, unde regulile jocului nu sunt stabilite de legi, ci de relaţii informale".

"În ciuda faptului că în 2009, odată cu venirea la guvernare a noilor autorităţi, care vorbeau despre un curs proeuropean, Moldova s-a transformat treptat dintr-o "istorie de succes" într-un "stat capturat". După mulţi ani de hegemonie politică, la putere a venit o mare afacere, care foloseşte politica în interesul său. În contextul discreditării ideilor europene, pe care au asigurat-o autorităţile, PSRM va lupta pentru majoritatea locurilor din Parlament: acesta este scopul pe care l-a stabilit Rusia pentru partid, iar în caz de eşec va crea o altă forţă politică care va apăra interesele ei în republică", a conchis expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării