main logo
3341

Rusia cere explicații: De ce 10 ruși nu au putut să ajungă în Transnistria

Prim-adjunctul șefului Comisiei Comunității Statelor Independente (CSI) a Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, a cerut inițierea unei anchete de către guvernul rus în legătură cu expulzarea de pe Aeroportul din Chișinău a cetățenilor ruși, care se îndreptau, duminică, 12 decembrie, spre Transnistria, pentru a participa la așa-numitele alegeri din regiunea separatistă a Moldovei.

Rusia cere explicații: De ce 10 ruși nu au putut ajunge în TransnistriaFoto: știri.md

„Duminică s-au desfășurat „alegeri prezidențiale” pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova (nerecunoscută), unde locuiesc peste 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse. 

Acest lucru este important, în ciuda lipsei de recunoaștere oficială a faptului că au loc procese democratice”, a spus Zatulin în ședința plenară a Dumei de Stat, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Totodată, deputatul afirmă că, în ajunul „scrutinului”, Republica Moldova ar fi depus eforturi „pentru blocarea suplimentară a Transnistriei”, iar 10 cetățeni ai Federației Ruse, inclusiv personalități publice și politice, la sosirea pe aeroportul din Chișinău nu au fost admiși să intre în țara noastră.

Printre aceștia se numără istoricul și politologul Natalia Narocinitskaia și Alexander Brod, a menționat parlamentarul.

„Vă îndemn să cereți Comisiei CSI, în conformitate cu articolul 47 din Regulament, să pregătească o notă informativă Dumei de Stat cu privire la punerea în aplicare a rezoluției adoptate la 16 iunie și a declarației Dumei de Stat privind măsurile întreprinse pentru ca să sprijine cetățenii Federației Ruse și compatrioții ruși din Transnistria, ca efect la acțiunile Moldovei întreprinse în semn de recunoștință pentru concesiunile la datoriile la gaze”, a spus Zatulin.

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a răspuns că, în conformitate cu reglementările prevăzute, este necesar să se pregătească un proiect de instrucțiuni de protocol și să se convină cu Comisia relevantă.

Amintim că, la ședința plenară din 16 iunie, Duma de Stat a adoptat o declarație de condamnare a acțiunilor Moldovei și Ucrainei, care „au dus la perturbarea reglementării conflictului din Transnistria și agravarea situației cetățenilor ruși care locuiesc acolo”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării