main logo
2769

Rolul regiunii transnistrene în îndeplinirea obiectivelor Rusiei: Precizările SIS

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) estimează o creștere a narațiunilor de dezinformare inspirate din exterior în contextul anilor electorali 2024 și 2025 - alegeri prezidențiale, referendum, alegeri parlamentare. La solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice, SIS a analizat comportamentul Tiraspolului și al Comratului în efortul comun al acestora de influență a spațiului informațional al Moldovei pentru a îndeplini obiectivele propuse de Rusia.

Rolul Transnistriei în îndeplinirea obiectivelor Rusiei: Precizările SISImagine simbol

Așadar, se menționează că spațiul informațional al Republicii Moldova este supus ingerințelor informaționale externe (componentă inerentă a operațiunilor de influență hibridă), cu intensificări după demararea agresiunii militare ruse în Ucraina și consolidarea parcursului european al Moldovei, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

„Campaniile de interferență externă în spațiul informațional al Republicii Moldova denotă consonanța și ralierea cu obiectivele politicii externe ale Federației Ruse, prevăzute în Concepția politicii externe a Federației Ruse aprobată prin decretul președintelui Federației Ruse la 31 martie 2023”, se mai arată în răspunsul oferit Centrului de Investigații Jurnalistice.

Potrivit analizei Serviciului de Informații și Securitate, imixtiunile informaționale vizează:

- Procesele democratice: Tentative de influențare a rezultatelor alegerilor prin formarea unei opinii publice artificiale (false), manifestate în perioadele pre/postelectorale;

- Politica externă a statului: Lansarea narațiunilor false în scopul distanțării/discreditării parcursului european al Republicii Moldova;

- Apărarea națională: Lansarea narațiunilor și ipotezelor false despre „încălcarea” de către Republica Moldova a statutului de neutralitate;

- Stabilitatea interetnică: Propagarea discursului de ură față de ucrainenii care și-au găsit refugiu în Republica Moldova;

- Dimensiunea etno-culturală: Promovarea narațiunilor false despre pretinsele încălcări ale drepturilor și libertăților conaționalilor ruși și ale vorbitorilor de limbă rusă.

Cât despre propaganda transnistreană, aceasta are aceleași motoare de acțiune de la crearea entității separatiste și până în prezent bazată pe distorsionarea informațiilor privind procesele din dreapta Nistrului și acțiunile Chișinăului în rezolvarea diferendului - rezolvarea prin forță a diferendului, distrugerea economiei locale, sărăcirea populației, manipularea opiniei publice despre apartenența exclusivă a regiunii la lumea rusă.

De asemenea, SIS atestă o raliere la strategia Federației Ruse a persoanelor din conducerea UTA Găgăuzia. Analiza mesajelor publice lansate de către aceștia denotă:

- Promovarea intereselor și politicii externe ale Federației Ruse;

- Instigarea la ură împotriva statului;

- Promovarea narațiunilor de discreditare a parcursului european al Republicii Moldova;

- Promovarea narațiunilor cu impact de alimentare a separatismului.

Citiți întregul articol aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării