main logo
2709

Rețeaua de conturi false de pe online: Cum sunt manipulați moldovenii

„Tania Rodriguez”, „Helen Solorzano” sau „JoMay Karolina De Leyva” sunt doar câteva exemple de nume care comentează frecvent pe paginile Ziarului de Gardă și ale altor instituții de stat pe rețelele de socializare.

Rețeaua de conturi false de pe online: Cum sunt manipulați moldoveniiFoto: zdg.md

Aceste persoane își exprimă nemulțumirea față de guvernarea țării și lansează avertismente legate de un posibil război. În spatele acestor nume, care par exotice pentru Republica Moldova, se ascunde o rețea de conturi false ce utilizează fotografii ale unor persoane reale, majoritatea din Federația Rusă. Jurnaliștii de la Zdg.md au descoperit identitățile reale ale celor ale căror imagini sunt folosite de aceste conturi false, care au fost create practic în aceeași zi. Fotografii au fost furate de pe rețeaua de socializare rusă „VKontakte”, transmite Știri.md.

„Ilan la președinție, Sandu la închisoare!”

Comentariile provenite de pe conturi false au fost publicate pe paginile mai multor instituții de stat, printre care: Ministerul Finanțelor, Ministerul Energiei, Ministerul Apărării, Ministerul Mediului, Biroul Politici de Reintegrare, Biroul Relații cu Diaspora, Parlamentul, Agenția de Guvernare Electronică, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne și Cancelaria de Stat.

„Comentariile postate de aceste conturi au fost, în principal, menite să denigreze reformele Guvernului, să răspândească mesaje false legate de economie și securitate, și să semene neîncredere față de instituțiile statului. Narațiunile promovate au fost asemănătoare cu cele din campaniile de dezinformare, finanțate din fonduri provenite din acte de corupție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Mai multe dintre aceste conturi false au fost blocate de către compania „Meta”, deținătoarea platformei „Facebook”, pe care au fost postate comentariile. Aceste conturi utilizează în mare parte nume de persoane din America Latină și au fost create într-un interval foarte scurt de timp, unele chiar în aceeași zi, cum ar fi 22 sau 24 decembrie 2024. De asemenea, aceste conturi nu au postări proprii, nu au prieteni și nu conțin alte informații personale.

Recent, pe pagina versiunii ruse a Ziarului de Gardă, mai multe conturi false au fost activizate, lăsând comentarii precum „Tot ce face Sandu și întreaga ei echipă va duce țara la război” (comentariul aparține Matildei Dean), „Ilan o dă afară pe Maia Sandu!” (comentariul lui Jilian Hall), sau „Ilan la președinție, Sandu la închisoare!” (comentariul lui Haley Clark).

Aceste comentarii și multe altele de acest tip au fost publicate de conturi false de pe Facebook, unele fără nicio legătură cu postările respective. Multe dintre aceste comentarii par a fi identice. În alte cazuri, persoane reale au fost manipulate, reacționând la comentariile trolilor.

Conturile false au folosit metode de „camuflare” a fotografiilor, decupându-le în aceleași locuri, pentru a face mai greu de detectat sursele originale ale acestora, care provin în mare parte de la persoane din Federația Rusă, Belarus și Ucraina.

„Sunt împotriva folosirii fotografiilor mele fără permisiune”

Jurnaliștii au reușit să identifice persoanele reale ale căror fotografii au fost utilizate de conturile false menționate.

Unul dintre conturile false, cu numele „Tania Rodriguez”, a postat comentarii pe paginile Zdg.md și ale Ministerului Finanțelor. Acesta a fost creat pe 25 decembrie 2024 și a folosit succesiv trei imagini de profil.

Jurnaliștii au descoperit că fotografiile provin de la Nika Zubra, o femeie din Moscova, ale cărei imagini au fost furate de pe pagina ei de VKontakte, o rețea de socializare rusă.

„Vă mulțumesc că m-ați informat. Nu am mai folosit Facebook de mult timp și nu am acces la el. Sunt împotriva utilizării fotografiilor mele fără permisiune. Crearea de conturi care pot uzurpa identitatea altor persoane este interzisă. Astfel de conturi sunt interzise și pe rețelele sociale rusești”, a declarat Nika Zubra din Moscova.

Un alt cont fals, care a folosit numele „Helen Solorzano”, a lăsat comentarii pe paginile Zdg.md, Ministerului Energiei și Biroului Relații cu Diaspora. Acesta a fost creat pe 22 decembrie 2024 și a folosit două fotografii ce aparțin Tatianei Galdina din Samara, Federația Rusă.

Contul „JoMay Karolina De Leyva” a fost, de asemenea, creat pe 22 decembrie 2024 și a utilizat două fotografii ale Linei Dembikova, o stilistă din Rusia.

Expert: „Aceste comentarii au ca scop, în primul rând, să-l promoveze pe fugarul Ilan Șor și, totodată, să distribuie narative false ale propagandei ruse”

Expertul WatchDog în monitorizarea spațiului informativ, Andrei Rusu, a declarat că fenomenul conturilor false care lasă comentarii pe paginile instituțiilor de stat din R. Moldova este unul de amploare. 

„Aș putea spune că nu sunt vizate doar paginile guvernamentale. Spre exemplu, deseori este vizată și pagina WatchDog sau paginile portalurilor independente de media din R. Moldova. Aceste comentarii ale profilurilor au ca scop, în primul rând, să-l promoveze pe fugarul Ilan Șor și, totodată, să distribuie narative false ale propagandei ruse prin diferite manipulări: urmează război, guvernarea este vinovată de criza energetică din regiunea transnistreană. Sau, spre exemplu, USAID este rețea criminală care a finanțat loviturile de stat din țări precum Ucraina, Georgia sau Moldova. Aceste comentarii sunt lansate și în română, și în limba rusă, pentru că ei au ca țintă întreg publicul din R. Moldova, indiferent de etnie sau limba vorbită”, a punctat expertul. 

Andrei Rusu a oferit și câteva sfaturi utilizatorilor platformelor sociale pentru a depista mai ușor conturile false.  

„Unii comentatori reali încearcă să atenționeze lumea că acest profil care a comentat este unul fals. Noi trebuie să ne uităm după profilul acestui personaj care comentează. Ne uităm la poza lui – dacă este una reală. Ne uităm la numele lui –  dacă este autentic spațiului în care noi trăim. Spre exemplu, „Rodrigo Fernandez” nu-i originar din R. Moldova și mai ales, dacă vedem că numele lui e scris cu grafie  chirilică. Unele conturi utilizează imagini generate de inteligența artificială. În cazul unor poze, se pot vedea anumite defecte: fie persoana are șase degete în loc de cinci, fie un ochi se uită mai sus ca altul sau zâmbetul nu este real”, a precizat expertul WatchDog.

Daniel Vodă: Guvernul a intensificat cooperarea cu rețelele sociale

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că autoritățile colaborează activ cu platformele de socializare pentru a combate conturile false. În ianuarie 2025, a fost trimisă către Meta o listă cu 291 de conturi identificate care încălcau standardele comunității, promovând mesaje de dezinformare și manipulare.

„Pentru a combate acest fenomen, Guvernul a intensificat cooperarea cu rețelele sociale, a consolidat mecanismele interne de raportare și a inițiat un dialog structurat cu jurnaliștii și administratorii paginilor oficiale, astfel încât procesul de identificare și raportare să fie mai eficient. De asemenea, lista conturilor suspecte este actualizată constant și transmisă către partenerii din industria tehnologică pentru acțiuni rapide. Aceasta este o luptă continuă, dar un lucru este cert – nicio tastatură din lume nu poate ascunde adevărul despre furturi și dezinformare. Pentru cititorii Ziarului de Gardă, vin cu un mesaj de interes public: Alegeți să fiți informați, nu manipulați! Verificați ce citiți în spațiul digital, gândiți critic și sprijiniți o Moldovă care construiește pentru fiecare cetățean, familiile noastre și pentru viitor! Informați despre pericolele dezinformării apropiații, rudele și colegii de serviciu”, a declarat Daniel Vodă.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării