main logo
1658

Republica Moldova va avea o nouă lege a condominiului

Cabinetul de miniștri, convocat astăzi în ședință, a avizat pozitiv proiectul Legii cu privire la condominiu.

Republica Moldova va avea o nouă lege a condominiului

Noul act legislativ va substitui actuala lege a condominiului în fondul locativ, care s-a dovedit a fi depăşită în timp şi ineficientă, menționează Ministerul Economiei și Infrastructurii, informează moldpres.

Actuala lege este aplicabilă doar în cadrul blocurilor locative şi în raport cu proprietarii de apartamente, dar nu şi în raport cu alţi proprietari de încăperi izolate din cadrul clădirilor multietajate. Una din problemele fundamentale, la care face referire ministerul, este că aceasta nu prevede mecanismul de stabilire a cotelor-părţi ale proprietarilor de apartamente asupra bunurilor comune din condominiu.

În pofida faptului că, de-jure, bunurile comune din condominiu, sunt proprietate a proprietarilor de apartamente, dar şi a altor proprietari de încăperi izolate din cadrul clădirii multietajate, ele continuă să fie înregistrate la oficiul cadastral teritorial în Registrul bunurilor imobile în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, dar nu în proprietatea comună pe cote-părţi.

Legislaţia cu privire la privatizarea fondului locativ, adoptată în anii 1990 s-a axat doar pe privatizarea apartamentelor şi altor încăperi, însă nu a soluţionat până la capăt problema proprietăţii asupra terenului şi părţilor comune din blocurile locative. Pe lângă incertitudinea privind apartenenţa proprietăţii asupra terenului şi părţilor comune din clădire, există și faptul că proprietarii de apartamente nu au o percepţie de proprietate asupra terenului şi părţilor comune din clădire, nu doresc să-l amenajeze şi să acopere cheltuielile aferente.

Potrivit autorilor proiectului, noua lege cu privire la condominiu va crea un mediu economico-social mai eficient şi mai adecvat de exploatare şi întreţinere a fondului locativ. Înregistrarea de stat obligatorie a dreptului de proprietate comună pe cote-părţi asupra bunurilor comune din condominiu, instituirea obligatorie a Fondului de reparaţie şi dezvoltare din condominiu, precum şi contribuţia financiară obligatorie a proprietarilor de unităţi la constituirea acestuia, gestionarea transparentă a mijloacelor Fondului, vor motiva interesul proprietarilor de unităţi de a administra cât mai eficient proprietăţile lor, inclusiv spaţiile comune din condominiu.

Proiectul de lege urmează să fie transmis spre examinare Parlamentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării