main logo
486

Reprezentanții Tiraspolului tensionează activitatea Comisiei Unificate de Control

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din data de 25 iulie curent, Delegația Republicii Moldova în CUC a intervenit cu un proiect de angajament prin care a solicitat ca părțile să se abțină de la întreprinderea acțiunilor unilaterale care ar tensiona situația în Zona de Securitate (aplicații militare, fortificarea infrastructurii de frontieră, instalarea posturilor grănicerești etc.) în luna august (perioada de pauză planificată în activitatea Comisiei).

Tiraspolul tensionează activitatea Comisiei Unificate de Control

Discuțiile intense la subiect, multiplele reformulări ale proiectului în scopul integrării argumentelor și punctelor de vedere ale delegațiilor, inclusiv pauzele solicitate pentru consultări suplimentare, nu au condus, cu regret, la acceptarea unui asemenea demers de către delegația transnistreană, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Pe durata ședinței au continuat discuțiile tensionate pe marginea necesității examinării în ansamblu a situației grave, create în urma transferării de către Tiraspol a competențelor așa-numitei structuri de migrațiune către pretinsele trupe militarizate de grăniceri, precum și instalării ilegale a unor posturi grănicerești suplimentare în Zona de Securitate. 

Pe parcursul a trei săptămâni consecutive, propunerea de compromis a Delegației Federației Ruse de a iniția o analiză la subiect a fost respinsă categoric de către reprezentanții regiunii transnistrene. Deși, toți interlocutorii (Republica Moldova, Federația Rusă, Misiunea OSCE și Ucraina) și-au exprimat susținerea pentru proiectul ordinii de zi, fiind demontate și argumentele părții transnistrene, cea din urmă continuă să blocheze nemotivat inițiativa. 

În perioada de referință a continuat șirul încălcărilor comise de către formațiunile paramilitare de grăniceri transnistreni. În particular delegația de la Chișinău a atras atenția asupra menținerii restricțiilor și aplicării interdicției de traversare a pretinsei frontiere spre localitatea de reședință Molovata Nouă, în privința unei familii cu 2 copii. În legătură cu acest abuz, delegația Republicii Moldova a făcut apel repetat către componentele Comisiei de a elimina  impedimentele în calea liberei circulații prin Zona de Securitate. 

La capitolul organizatoric, în contextul aniversării Zilei de introducere a Pacificatorilor în Zona de Securitate, a fost aprobat planul propus de Comandamentul Militar Întrunit ce cuprinde activitățile care vor fi desfășurate doar cu participarea membrilor Comisiei și a militarilor din forțele pacificatoare pe data de 29 iulie curent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării