main logo
919

Reniță: Dodon forțează mâna Guvernului ca să-și impună ambasadorii

Deputatul ACUM, Iurie Reniță, îl acuză pe Dodon că nu a semnat decretele a 4 ambasadori, rechemați de Guvern.

Reniță: Dodon forțează mâna Guvernului ca să-și impună ambasadoriiColaj: știri.md

„La 11 iulie Guvernul a rechemat în mod firesc 4 ambasadori, din Polonia, Canada, UE și Turcia. A doua zi guvernul a prezentat proiectele de decrete lui Igor Dodon. Practica ne arată că un document de la Guvern durează până la 10, 15 zile, nici până astăzi Dodon nu a semnat decretele de rechemare a 4 ambasadori care și-au depășit termenele de chemare. Igor Dodon forțează mâna Guvernului ca să-și impună ambasadorii lui. Nu putea să treacă aproape 2 luni de zile, ca aceste decrete să nu fie semnate", a spus deputatul ACUM, Iurie Reniță, transmite Știri.md cu referire la protv.md

Întrebat dacă cunoaște numele celor care ar putea fi numiți de Dodon, în funcția de ambasadori în locul celor rechemați, Reniță spune că nu știe despre toți, dar ar putea fi... „în Turcia, Dumitru Croitoru, ex-bașcanul Găgăuziei și ex-ambasadorul Elveției în 2006-2007, iar Daniela Morar, fost viceministru și secretar de stat la externe care va merge la Bruxelles la misiunea noastră la UE . Sunt 2 candidaturi, guvernul trebuie să-i accepte. Ministrul de externe propune candidaturi de la comisia de specialitate, ulterior merg la guvern și ajung la semnarea decretului la Igor Dodon”, a declarat deputatul.

Președinția a venit cu o reacție în acest sens:

"S-a convenit că rechemarea ambasadorilor va fi semnată odată cu numirea celor noi, astfel încât să nu fie blocată activitatea misiunilor diplomatice din cauza lipsei ambasadorului pentru prea mult timp, așa cum se practica anterior. Selectarea ambasadorilor se efectuează exclusiv pe principii de meritocrație, profesionalism și devotament față de țara noastră".

Amintim că pe data de 10 iulie 2019 mai mulți ambasadori au fost rechemați din funcție de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe, pentru că au depășit termenul de 4 ani de aflare în misiune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării