main logo
485

Relațiile moldo-române, discutate de Dorin Recean și Oana Țoiu

Relațiile dintre Republica Moldova și România au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu ministra de Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată în vizită oficială la Chișinău. Părțile s-au axat și pe modalitățile de dezvoltare în continuare a parteneriatului bilateral și sprijinul ferm al României pentru parcursul european al țării noastre.

Relațiile moldo-române, discutate de Dorin Recean și Oana ȚoiuFoto: gov.md

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a spus prim-ministrul Dorin Recean, transmite Știri.md.

Ministra de Externe a României a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană.

De asemenea, oficialii s-au referit la numeroasele proiecte comune aflate în desfășurare în domenii esențiale, precum energia, infrastructura, educația, cultura, ordinea publică. Cele mai importante proiecte actuale țin de interconexiunea energetică – construcția liniilor electrice Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, precum și de infrastructură rutieră – construcția podului peste Prut la Ungheni și a altor patru poduri rutiere.

Pe partea de cooperare economică, a fost accentuat faptul că România rămâne principalul partener comercial al țării noastre și se menține pe locul întâi în clasamentul investitorilor străini în Republica Moldova, atât după volumul investițiilor, cât și după numărul întreprinderilor străine care activează în țara noastră.

În cadrul discuțiilor, premierul a menționat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și a celui agroalimentar, în mod special în dotări ce vor permite prelucrarea produselor cu valoare adăugată înaltă, destinate exportului pe piața europeană.

Un alt subiect s-a referit și la colaborarea pe dimensiunea securității cibernetice, esențială pentru a contracara campaniile de dezinformare și riscurile asociate atacurilor cibernetice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării