215
0
Regulamentul Parlamentului ar putea fi modificat. Cetățenii vor putea propune legi
215
0

Regulamentul Parlamentului ar putea fi completat cu un articol nou care să acorde dreptul societății civile de a sesiza probleme de interes major și a propune inițiative legislative.

Un proiect în acest sens a fost înregistrat de un grup de deputați și urmează să fie avizat astăzi de Guvern, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Potrivit documentului, va fi introdus „un instrument de cooperare care ar permite oamenilor să se mobilizeze și să sesizeze Parlamentul sau să înainteze acestuia cereri ori propuneri pe probleme de interes public major pentru a fi supuse audierilor publice, iar ulterior incluse în ordinea de zi a ședințelor în plen ale Legislativului”.

În regulamentul Parlamentului ar putea fi introdus un articol, care prevede dreptul unui grup voluntar de cel puțin 30 de cetățeni de a solicita Parlamentului să supună dezbaterii o problemă de interes public major.

Potrivit notei informative a inițiativei legislative, va fi necesar de angajat două persoane la Parlament care să coopereze cu societatea civilă. Astfel, sunt necesare resurse financiare pentru salarizarea a două unități de personal noi și alte resurse cuprinse între 50 și 200 de mii de lei, pentru organizarea activității acestora.

„În scopul asigurării financiare a normelor propuse, se recomandă Secretariatului Parlamentului identificarea rezervelor interne în cadrul efectivului-limită existent și al bugetului prevăzut”, se spune în avizul Guvernului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter