main logo
13257

Recean: Moldova condamnă decizia Gazprom de a întrerupe livrările de gaz

Premierul Dorin Recean a reacționat astăzi la notificarea Gazprom privind întreruperea livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, invocând neîndeplinirea obligațiilor de plată de către Moldovagaz.

Recean: Moldova condamnă decizia Gazprom de a întrerupe livrările de gazColaj: Știri.md

Recean a subliniat că această acțiune face parte din strategia Kremlinului de a utiliza energia ca armă politică, vizând în special regiunea transnistreană, transmite Știri.md.

„Este o tactică opresivă, care afectează direct cetățenii din regiunea transnistreană, în mijlocul iernii. Rusia transformă oamenii în ostatici, folosind energia pentru a exercita presiune politică”, a declarat premierul.

Dorin Recean a reafirmat că nu va recunoaște datoriile contestate, ce au fost invalidiate de auditul internațional. În plus, autoritățile au precizat că R. Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze pentru a reduce dependența de un singur furnizor și este pregătită să facă față oricăror dificultăți rezultate din această decizie.

„Executivul va analiza posibilitatea unui arbitraj internațional pentru a proteja interesele naționale și a solicita despăgubiri pentru pierderile economice cauzate de acțiunile Kremlinului”, a mai spus Recean.

Premierul a subliniat că Guvernul va continua să asigure aprovizionarea cu gaze naturale din surse alternative și va lua măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili.

De menționat că, Gazprom a notificat pe 28 decembrie Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.

Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.

Pe 23 decembrie, Ministerul Energiei a anunțat că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Pentru aceasta au fost planificate mai multe măsuri în caz de necesitate.

Citește și: Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică

Citește și: Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept

Citește și: Dorin Recean admite că vom avea întreruperi de energie electrică

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării