main logo
896

Raportul Guvernului: Recean anunță acțiunile întreprinse pe perioada stării de urgență

Raportul privind acțiunile întreprinse de Guvern pe perioada stării de urgență a fost prezentat în plenul Legislativului de prim-ministrul Dorin Recean.

Raportul Guvernului: Recean anunță acțiunile întreprinse în pandemieFoto: gov.md

Șeful Executivului a remarcat că țara noastră a confruntat numeroase crize, care au pus o presiune enormă pe instituțiile statului, economie și cetățeni, transmite Știri.md

Potrivit premierului, motivul principal pentru care a fost instituită starea de urgență a fost agresiunea Federației Ruse în Ucraina, reducerea dramatică a livrărilor de gaze către țara noastră, atacurile cibernetice și acțiunile de perturbare a ordinii publice.

Toate acestea au reprezentat amenințări directe la securitatea statului nostru, au avut efecte grave de ordin umanitar, social, logistic, alimentar și economic și ne-au impus să instituim starea de urgență, începând cu 22 octombrie 2021 și până la 30 decembrie 2023. Prin măsurile adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale și cu sprijinul partenerilor noștri, am depășit situațiile de criză și am transformat problemele în oportunități de dezvoltare a rezilienței și de modernizare a statului Republica Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

Astfel, datorită măsurilor adoptate de CSE, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, malul drept al Nistrului nu folosește gaz rusesc, iar Republica Moldova este sincronizată la sistemul energetic al Uniunii Europene. Totodată, criza logistică a permis transformarea unor vulnerabilități în avantaje. În perioada stării de urgență, inclusiv prin Dispozițiile CSE, au demarat lucrările de reabilitare a unor segmente importante de cale ferată și au început noi proiecte de infrastructură care vor crește potențialul de tranzit pe teritoriul nostru și vor crea noi oportunități economice.

De asemenea, Guvernul, CSE și un număr mare de parteneri au intervenit prompt pentru a proteja populația - sume fără precedent au fost alocate pentru compensarea facturilor la resurse energetice, dar și pentru menținerea stabilității prețurilor și compensarea dobânzilor.

Republica Moldova a reușit să devină mult mai rezilientă la provocările venite din exterior. Împreună cu cetățenii noștri am trecut printr-o perioadă grea și am devenit mai puternici, iar acum, împreună, construim Moldova europeană și contribuim la asigurarea păcii și securității în regiune”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării